1.Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci kanonicznej i iloczynowej oraz narysuj wykres: y=3x2+2x-8 2.
Rozwiąż równanie: a). 12x3+4x2+9x+3=0 b). 8x3-12x2+6x-1=0 3.
Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) =x3-4x2 - mx+36 Wyznacz parametr m.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
z.1
y = 3 x^2 + 2x - 8
Mamy
a = 3 , b = 2 , c = - 8
zatem
p = -b/(2a) = -2/6 = - 1/3
delta = b^2 - 4ac = 4 - 4*3*(-8) = 4 + 96 = 100
q = - delta/ (4a) = -100/12 = - 25/3
y = a*(x -p)^2 + q
czyli
y = 3*(x +1/3)^2 - 25/3 - postać kanoniczna
Wierzchołek W = (p;q) = ( -1/3 ; -25/3 )
==========================================
x1 = [ -2 - 10]/6 = -12/6 = -2
x2 = [ -2 + 10]/6 = 8/6 = 4/3
y = a*(x -x1)*(x - x2)
czyli
y = 3*( x +2)*( x - 4/3) - postać iloczynowa
============================================
Wykresem jest parabola o wierzchołu W = ( -1/3; -25/3)
i miejscach zerowych x1 = -2 i x2 = 4/3
===================================================
z.2
a)
12 x^3 + 4 x^2 + 9x + 3 = 0
3x*( 4 x^2 + 3) + 1*( 4 x^2 + 3) = 0
(3x +1)*( 4 x^2 + 3) = 0
x = -1/3
===========
bo 4 x^2 + 3 > 0 dla dowolnej liczby rzeczywistej x
b)
8 x^3 - 12 x^2 + 6x - 1 = 0
x = 1/2 jest pierwiastkiem tego równania, bo
8 *(1/2)^3 - 12*(1/2)^2 + 6 *(1/2) - 1 = 8*(1/8) - 12*(1/4)+ 3 - 1 =
= 1 - 3 + 3 - 1 = 0
Wykonuję dzielenie:
8 x^2 - 8 x + 2
------------------------------
( 8 x^3 - 12 x^2 + 6x - 1 ) : ( x - 1/2 )
- 8 x^3 + 4 x^2
-----------------------
......... -8 x^2 + 6x
.......... 8 x^2 - 4x
-------------------------------
..................... 2x - 1
.................... -2x + 1
-------------------------------
........................... 0
8 x^2 - 8x + 2 = 0 / : 2
4 x^2 - 4x + 1 = 0
----------------------
( 2x - 1)^2 = 0
2x = 1
x = 1/2
Odp. x = 1/2 jest potrójnym pierwiastkiem równania.
=======================================================
z.3
Ponieważ
liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu, zatem
W( 3) = 0
czyli
W(3) = 3^3 - 4 *3^2 - 3m + 36 = 27 - 36 - 3m + 36 = 27 - 3m
zatem
27 - 3m = 0
3m = 27
m = 9
==========
Odp. m = 9
==========================