a) x+6,2=4
x=4-6,2
x=-2,2
b)3/5x=1 mnozymy obie strony przez 5
3x=5 dzielimy obie strony przez 3
x=5/3
c)5x+7-6x=32
5x-6x=32-7
x-=25
x=-25
d)-4(x+2)=6x+2
-4x - 8 = 6x +2
-4x - 6x = 2 +8
-10x = 10
x=-1
e) 0.5x - 2,5 + 1i2/5x=1,3
0,5 x + 1,4 x = 2,5 + 1,3
1,9x = 3,8
x=2
f)x - 8/9 = 1/9
x= 1
g)x/2 = 2,5
x=5
h) 3(5x-3)+2X=25
15X - 9 +2x = 25
17x = 34
i) 36 - 2(x-8)=-(4x+3)
36 - 2x + 16 = -4x - 3
-2x +4x = -36-16-3
2x=-55
x=- 22,5
j) x-7/2=x/3 + 7/15 mnożymy obie strony przez 30
30x - 105 = 10x + 14
20x = 119
x= 5 i 19/20 x
a)
x+6,2=4
x = 4-6,2
x= -2,2
spr.
-2,2 + 6,2 = 4
4 = 4
L=P
b)
3/5x=1 / *5
3x = 5
x = 5/3
3/5 * 5/3 = 1
1=1
c)
5x+7-6x=32
-x = 32-7
-x = 25 / *(-1)
x= -25
5* (-25) +7 – 6 *(-25) = 32
-125 +7 +150 = 32
32 = 32
d)
-4(x+2)=6x+2
-4x – 8 = 6x +2
-4x -6x = 2 +8
-10x = 10 / (-14)
x = - 1
-4*(-1+2) = 6* (-1)+2
-4 = -4
e)
0,5x-2,5+1 i 2/5x=1,3
0,5x + 1,4x = 1,3 + 2,5
1,9x = 3,8 / : 1,9
x = 2
0,5 * 2 -2,5 +1,4 * 2 = 1,3
-1,5 +2,8 = 1,3
1,3 = 1,3
f)
x-8/9=1/9 / *9
9x – 8 = 1
9x = 1+8
9x = 9 /:9
1- 8/9 = 1/9
1/9 = 1/9
g)
x/2=2 i 1/2
x/2 = 5/2 / *2
x = 5
5/2 = 2 i ½
2 i ½ = 2 i ½
H)
3(5x-3)+2x=25
15x – 9 +2x = 25
17x = 25+9
17x = 34 /:17
x= 2
3(5*2 – 3) + 2*2 = 25
3* 7 + 4 = 25
25 = 25
i)
36-2(x-8)=-(4x+3)
36 – 2x + 16 = -4x -3
-2x + 4x = -3 -16-36
2x = -55 / :2
x = -27,5
36 - 2(-27,5 – 8) = -(4*(-27,5) + 3)
36 – 2 *(-35,5) = - ( -110 + 3)
36 + 71 = 107
107 = 107
j)
x-7/2=x/3+7/15 /*30
30x – 105 = 10x + 14
30x -10x = 14 + 105
20x = 119 / : 20
x = 5,95
5,95 – 7/2 = 5,95/3 + 7/15
5,95 – 3,5 = 29,75/15 + 7/15
2,45 = 36,75/15
2,45 = 2,45
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) x+6,2=4
x=4-6,2
x=-2,2
b)3/5x=1 mnozymy obie strony przez 5
3x=5 dzielimy obie strony przez 3
x=5/3
c)5x+7-6x=32
5x-6x=32-7
x-=25
x=-25
d)-4(x+2)=6x+2
-4x - 8 = 6x +2
-4x - 6x = 2 +8
-10x = 10
x=-1
e) 0.5x - 2,5 + 1i2/5x=1,3
0,5 x + 1,4 x = 2,5 + 1,3
1,9x = 3,8
x=2
f)x - 8/9 = 1/9
x= 1
g)x/2 = 2,5
x=5
h) 3(5x-3)+2X=25
15X - 9 +2x = 25
17x = 34
x=2
i) 36 - 2(x-8)=-(4x+3)
36 - 2x + 16 = -4x - 3
-2x +4x = -36-16-3
2x=-55
x=- 22,5
j) x-7/2=x/3 + 7/15 mnożymy obie strony przez 30
30x - 105 = 10x + 14
20x = 119
x= 5 i 19/20 x
a)
x+6,2=4
x = 4-6,2
x= -2,2
spr.
-2,2 + 6,2 = 4
4 = 4
L=P
b)
3/5x=1 / *5
3x = 5
x = 5/3
spr.
3/5 * 5/3 = 1
1=1
L=P
c)
5x+7-6x=32
-x = 32-7
-x = 25 / *(-1)
x= -25
spr.
5* (-25) +7 – 6 *(-25) = 32
-125 +7 +150 = 32
32 = 32
L=P
d)
-4(x+2)=6x+2
-4x – 8 = 6x +2
-4x -6x = 2 +8
-10x = 10 / (-14)
x = - 1
spr.
-4*(-1+2) = 6* (-1)+2
-4 = -4
L=P
e)
0,5x-2,5+1 i 2/5x=1,3
0,5x + 1,4x = 1,3 + 2,5
1,9x = 3,8 / : 1,9
x = 2
spr.
0,5 * 2 -2,5 +1,4 * 2 = 1,3
-1,5 +2,8 = 1,3
1,3 = 1,3
L=P
f)
x-8/9=1/9 / *9
9x – 8 = 1
9x = 1+8
9x = 9 /:9
x= 1
spr.
1- 8/9 = 1/9
1/9 = 1/9
L=P
g)
x/2=2 i 1/2
x/2 = 5/2 / *2
x = 5
spr.
5/2 = 2 i ½
2 i ½ = 2 i ½
L=P
H)
3(5x-3)+2x=25
15x – 9 +2x = 25
17x = 25+9
17x = 34 /:17
x= 2
spr.
3(5*2 – 3) + 2*2 = 25
3* 7 + 4 = 25
25 = 25
L=P
i)
36-2(x-8)=-(4x+3)
36 – 2x + 16 = -4x -3
-2x + 4x = -3 -16-36
2x = -55 / :2
x = -27,5
spr.
36 - 2(-27,5 – 8) = -(4*(-27,5) + 3)
36 – 2 *(-35,5) = - ( -110 + 3)
36 + 71 = 107
107 = 107
j)
x-7/2=x/3+7/15 /*30
30x – 105 = 10x + 14
30x -10x = 14 + 105
20x = 119 / : 20
x = 5,95
spr.
5,95 – 7/2 = 5,95/3 + 7/15
5,95 – 3,5 = 29,75/15 + 7/15
2,45 = 36,75/15
2,45 = 2,45
L=P