Zapisz jak w najprostszej postaci:
a) 3(a+b)+(a-2b)=
b) -4(x-z)-(x+y)=
c) 5(4x-7)+(7-4x)=
d) (4x-y)-2(x+y)=
e) 2(3x-2y+3z)-5(x-y-z)=
f) 4x(x-y-z)-2x(4x-y+z)=
g) -3x do kwadratu(x- dwie trzecie y) +5x(x do kwadratu -7xy)=
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) 3(a+b)+(a-2b)=3a+3b+a-2b=4a+b
b) -4(x-z)-(x+y)=-4x+4z-x-y=-5x-y+4z
c) 5(4x-7)+(7-4x)=20x-35+7-4x=16x-28
d) (4x-y)-2(x+y)=4x-y-2x-2y=2x-3y
e) 2(3x-2y+3z)-5(x-y-z)=6x-4y+6z-5x+5y+5z=x+y+11z
f) 4x(x-y-z)-2x(4x-y+z)=4x²-4xy-4xz-8x²+2xy-2xz=-4x²-2xy-6xz
g) -3x²(x-⅔ y) +5x(x² -7xy)=-3x³+2x²y+5x³-35x²y=2x³-33x²y
w załączniku jest zadanie rozwiązane, nie jestem pewna ostatniego