(8a do kwadratu - 3ab)3a do kwadratu - (8a do kwadratu - 3ab) ab= 24a do kwadratu -9a (do kwadratu)b - 8a(do kwadratu)b - 3 ab do kwadratu = -9a (do kwadratu)b- 8a(do kwadratu)b +24a do kwadratu - 3 ab do kwadratu = -17a do kwadratu +24a do kwadratu - 3ab do kwadratu
1 votes Thanks 0
sandrusia112
Y= -7 *---> znak mnożenia 3 ( 3y-5) - ( y-5) = 9y-15-y+5 = 8y-15 teraz trzeba podstawić za y 8*(-7)-15 = -56-15 = -71
7xy (6x+4y) - 2xy (3x-2y) = 42xy(x do kwadratu)+28xy( y do kwadratu)-6xy(x do kwadratu)+4xy( y do kwadratu) = 36xy( x do kwadratu) + 32xy( y do kwadratu)
(8a do kwadratu - 3ab) (3a do kwadratu - ab) = = 8a do kwadratu * 3a do kwadratu + 8a do kwadratu * (-ab) - 3ab * 3a do kwadratu - 3ab * (-ab) = = 24a do kwadratu - 8ab ( a do kwadratu ) - 9ab ( a do kwadratu) +3ab ( a i b do kwadratu ) = = 24a do kwadratu - 17ab ( a do kwadratu ) + 34ab ( a i b do kwadratu )
(3-2x) (x do kwadratu - 3) = = 3x do kwadratu - 9 - 2x do kwadratu + 6x = = -9 + 6x + x do kwadratu
Nie jestem pewna wszystkiego, ale raczej jest dobrze.
3 ( 3y-5) - ( y-5) =
3(3×(-7)-5)-(-7-5)=
3(-21-5)-(-12)=
3(-26)+12=
-78+12=
-66
wykonaj działanie i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych.
7xy (6x+4y) - 2xy (3x-2y) =
42x²y+28xy² - 6x²y +4xy²=
36x²y+32xy²
7xy(6x+4y)- 2xy(3x-2y)= (42x(do kwadratu)y+28xy(do kwadratu))- (6x(do kwadratu)y-4xy(do kwadratu))= 42x(do kwadratu)y-6x(do kwadratu)y+28xy(do kwadratu)+4xy(do kwadratu)= 36x(do kwadratu)y+32xy(do kwadratu)=4xy(9x+8y)
(8a do kwadratu - 3ab)3a do kwadratu - (8a do kwadratu - 3ab) ab=
24a do kwadratu -9a (do kwadratu)b - 8a(do kwadratu)b - 3 ab do kwadratu = -9a (do kwadratu)b- 8a(do kwadratu)b +24a do kwadratu - 3 ab do kwadratu = -17a do kwadratu +24a do kwadratu - 3ab do kwadratu
3 ( 3y-5) - ( y-5) = 9y-15-y+5 = 8y-15
teraz trzeba podstawić za y
8*(-7)-15 = -56-15 = -71
7xy (6x+4y) - 2xy (3x-2y) = 42xy(x do kwadratu)+28xy( y do kwadratu)-6xy(x do kwadratu)+4xy( y do kwadratu) = 36xy( x do kwadratu) + 32xy( y do kwadratu)
(8a do kwadratu - 3ab) (3a do kwadratu - ab) =
= 8a do kwadratu * 3a do kwadratu + 8a do kwadratu * (-ab) - 3ab * 3a do kwadratu - 3ab * (-ab) =
= 24a do kwadratu - 8ab ( a do kwadratu ) - 9ab ( a do kwadratu)
+3ab ( a i b do kwadratu ) =
= 24a do kwadratu - 17ab ( a do kwadratu ) + 34ab ( a i b do kwadratu )
(3-2x) (x do kwadratu - 3) =
= 3x do kwadratu - 9 - 2x do kwadratu + 6x =
= -9 + 6x + x do kwadratu
Nie jestem pewna wszystkiego, ale raczej jest dobrze.