Wyłącz wspólny czynnik poza nawias : a) ax^2 + 5a b) 3x-6x c)8ax^2+6ax-2a d)2bx^3-4bx^2+2bx e) (a+b)x-(a+b) f)(5-6)x^2-7(b-5)+x(5-b) (^2 to znaczy że do kwadratu ^3 do potęgi trzeciej )
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) ax² + 5a=a(x²+5)
b) 3x-6x=3x(1-2)=-3x
c)8ax²+6ax-2a=2a(4ax+3x-1)
d)2bx³-4bx²+2bx=2bx(x²-2x+1)
e) (a+b)x-(a+b)=ax+bx-a-b
f)(5-6)x²-7(b-5)+x(5-b) =5x²-6x²-7b+35+5x-bx
Te dwa ostatnie przyłady nie są chyba dobrze zapisane przez Ciebie,bo nie mozna wyłączyć przed nawias niczego
a) ax²+5a = a(x²+5)
b) 3x-6x = 3x(1-2)
c) 8ax²+6ax-2a = 2a(4x²+3x-1)
d) 2bx³-4bx²+2bx = 2bx(x²-2x+1)
e) (a+b)x-(a+b) = ax+bx-a-b
f) (5-6)x²-7(b-5)+x(5-b) = 5x²-6x²-7b+35+5x-bx
W przykładzie e) i f) nie można wyłaczyć wspolnego czynnika, wiec ja właczylem go.