WITAM PROSZĘ O POMOC W ZADANIACH Z FUNKCJI KWADRATOWEJ : ZAD 8, ZAD 9, ZAD 10. PROSZĘ TAKŻE O WYTŁUMACZENIE POSTĘPOWANIA. DZIĘKI!
basetla
Zad. 8 a) (x + 1)(x - 4) > 0 M. zerowe: x+1 = 0 v x-4 = 0 x = -1 v x = 4 a > 0, to parabola zwrócona jest ramionami do góry x ∈ (-∞;-1) U (4; +∞)
b) x² - 7x - 8 ≥ 0 M. zerowe: x² - 7x - 8 = 0 Δ = 49 + 32 = 81 √Δ = 9 x = (7-9)/2 = -1 v x = (7+9)/2 = 8 a > 0, ramiona paraboli zwrócona jest ramionami do góry x ∈ (-∞; -1> U <8; +∞)
c) x² + 2x - 3 < 0 M. zerowe: x² + 2x - 3 = 0 Δ = 4 + 12 = 16 √Δ = 4 x = (-2-4)/2 = -3 v x = (-2+4)/2 = 1 a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry x ∈ (-3; 1)
d) x² - 3x ≤ 0 M. zerowe: x² - 3x = 0 x(x - 3) = 0 x = 0 v x = 3 a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry x ∈ <0; 3>
e) x² > 4 M. zerowe: x² = 4 x² - 4 = 0 (x + 2)(x - 2) = 0 x = -2 v x = 2 a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry x ∈ (-∞; -2) U (2; +∞)
f) -2x² - 11x + 6 ≤ 0 M. zerowe: -2x² - 11x + 6 = 0 Δ = 121 + 48 = 169 √Δ = 13 x = (11+13)/(-4) = -6 v x = (11-13)/(-4) = 0,5 a < 0, to parabola zwrócona jest ramionami do dołu x ∈ (-∞; -6> U <0,5; +∞)
Zad. 9 a) x = -1 v x = 3 b) x ∈ (-1; 3) -> f(x) < 0 x ∈ (3; +∞) -> f(x) > 0 c) W = (1; -4) d) a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry, wówczas: funkcja jest malejaca w przedziale (-∞; p>, a rosnaca w przedziale <p; +∞) p = 1 Funkcja jest malejąca w przedziale (-∞; 1>, a malejąca w przedziale <1; +∞)
Zad.10 a) x = -3 v x = 1 b) x ∈ (-∞; -3) U (1; +∞) -> f(x) < 0 x ∈ (-3; 1) -> f(x) > 0 c) W = (-1; 4) d) p = -1 a < 0, parabola zwrócona jest ramionami do dołu Funkcja jest rosnąca w przedziale (-∞; -1>, a malejąca w przedziale <-1; + ∞)
a)
(x + 1)(x - 4) > 0
M. zerowe:
x+1 = 0 v x-4 = 0
x = -1 v x = 4
a > 0, to parabola zwrócona jest ramionami do góry
x ∈ (-∞;-1) U (4; +∞)
b)
x² - 7x - 8 ≥ 0
M. zerowe:
x² - 7x - 8 = 0
Δ = 49 + 32 = 81
√Δ = 9
x = (7-9)/2 = -1 v x = (7+9)/2 = 8
a > 0, ramiona paraboli zwrócona jest ramionami do góry
x ∈ (-∞; -1> U <8; +∞)
c)
x² + 2x - 3 < 0
M. zerowe:
x² + 2x - 3 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
x = (-2-4)/2 = -3 v x = (-2+4)/2 = 1
a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry
x ∈ (-3; 1)
d)
x² - 3x ≤ 0
M. zerowe:
x² - 3x = 0
x(x - 3) = 0
x = 0 v x = 3
a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry
x ∈ <0; 3>
e)
x² > 4
M. zerowe:
x² = 4
x² - 4 = 0
(x + 2)(x - 2) = 0
x = -2 v x = 2
a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry
x ∈ (-∞; -2) U (2; +∞)
f)
-2x² - 11x + 6 ≤ 0
M. zerowe:
-2x² - 11x + 6 = 0
Δ = 121 + 48 = 169
√Δ = 13
x = (11+13)/(-4) = -6 v x = (11-13)/(-4) = 0,5
a < 0, to parabola zwrócona jest ramionami do dołu
x ∈ (-∞; -6> U <0,5; +∞)
Zad. 9
a)
x = -1 v x = 3
b)
x ∈ (-1; 3) -> f(x) < 0
x ∈ (3; +∞) -> f(x) > 0
c)
W = (1; -4)
d)
a > 0, parabola zwrócona jest ramionami do góry, wówczas:
funkcja jest malejaca w przedziale (-∞; p>, a rosnaca w przedziale <p; +∞)
p = 1
Funkcja jest malejąca w przedziale (-∞; 1>, a malejąca w przedziale <1; +∞)
Zad.10
a)
x = -3 v x = 1
b)
x ∈ (-∞; -3) U (1; +∞) -> f(x) < 0
x ∈ (-3; 1) -> f(x) > 0
c)
W = (-1; 4)
d)
p = -1
a < 0, parabola zwrócona jest ramionami do dołu
Funkcja jest rosnąca w przedziale (-∞; -1>, a malejąca w przedziale <-1; + ∞)