dodajesz liczby i otrzymujesz taki wynik 10+x/5 = 3
Mnozysz obustronnie przez 5 zeby pozbyc się mianownika 10+x /5 =3 razy 5
otrzymujesz wynik 10+x= 15
przenosisz tak zeby x był sam wiec masz: x= 15-10
wynik x= 5
Dla sprawdzenia podstawiasz pod x wartośc 5
5+5+1+3+1/ 5= 3
0 votes Thanks 0
dragon120
Więc tak po zsumowaniu licz masz wynik 10+x Następnie doprowadzasz do takiej postaci jak wylicza się średnia czyli Suma np liczb podzielona przez ich liczbę
Czyli (10+x)/5=3 Pozbywasz się mianownika przez co masz takie coś(mnożymy obie strony przez mianownik) 10+x= 3*5 Czyli 10+x=15 Więc x=15-10 x=5 ;))
dodajesz liczby i otrzymujesz taki wynik
10+x/5 = 3
Mnozysz obustronnie przez 5 zeby pozbyc się mianownika
10+x /5 =3 razy 5
otrzymujesz wynik
10+x= 15
przenosisz tak zeby x był sam wiec masz:
x= 15-10
wynik x= 5
Dla sprawdzenia podstawiasz pod x wartośc 5
5+5+1+3+1/ 5= 3
Następnie doprowadzasz do takiej postaci jak wylicza się średnia czyli Suma np liczb podzielona przez ich liczbę
Czyli (10+x)/5=3 Pozbywasz się mianownika przez co masz takie coś(mnożymy obie strony przez mianownik)
10+x= 3*5 Czyli 10+x=15 Więc x=15-10 x=5 ;))