Rozwiązaniem równania5(x - 2) + 3 = x⁄2 + 11 jest liczba ...
5(x - 2) + 3 = x⁄2 + 11
5x-10 +3= x/2 +11
5x-7=x/2+11 /*2
10x -14 = x+22
9x = 36
x = 4
5x-10 +3 = x/2 +11
5x-7=x/2 +11
5x-18=x/2
10x-36=x
-36=-9x
x=4
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
5(x - 2) + 3 = x⁄2 + 11
5x-10 +3= x/2 +11
5x-7=x/2+11 /*2
10x -14 = x+22
9x = 36
x = 4
5(x - 2) + 3 = x⁄2 + 11
5x-10 +3 = x/2 +11
5x-7=x/2 +11
5x-18=x/2
10x-36=x
-36=-9x
x=4