rozwiąż układ równań
a)
2x+5y=6
x+3y=7
b)
x-2y=6
x+1=2(3-y)
2x + 5y = 6
x + 3y = 7 / *(-2)
2x + 5y = 6 / +
-2x - 6y = -14 /+
-y = -8
y = 8
2x + 5*8 = 6
2x = 6 - 40
2x = -34 / :2
x = -17
x - 2y = 6
x + 1 = 2(3 - y)
x + 1 = 6 - 2y
x - 2y = 6 / +
x + 2y = 5 / +
2x = 11 / :2
x = 5.5
5.5 - 2y = 6
-2y = 0.5 / : (-2)
y = -0.25
x+3y=7 ||*(-2)
-2x-6y=-14
Teraz wszystko dodajemy, dzięki czemu skrócą się nam x`y (iksy)
2x+5y-2x-6y=6-14
-y=-8 ||* (-1)
y=8
Teraz y podstawiamy do którego kolwiek działania.
x+3*8=7
x+24=7
x=7-24
x=-17
x+1=6-2y
x+2y=6-1
x+2y=5
Wszystko dodajemy
x-2y+x+2y=11
2x=11 ||:2
x= 5.5
Teraz podstawiamy x
5.5-2y=6
-2y=0.5 ||: -2
y=-0.25
* = mnożenie
Pozdrawiam.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
2x + 5y = 6
x + 3y = 7 / *(-2)
2x + 5y = 6 / +
-2x - 6y = -14 /+
-y = -8
2x + 5y = 6
y = 8
2x + 5*8 = 6
y = 8
2x = 6 - 40
y = 8
2x = -34 / :2
y = 8
x = -17
b)
x - 2y = 6
x + 1 = 2(3 - y)
x - 2y = 6
x + 1 = 6 - 2y
x - 2y = 6 / +
x + 2y = 5 / +
2x = 11 / :2
x - 2y = 6
x = 5.5
5.5 - 2y = 6
x = 5.5
-2y = 0.5 / : (-2)
x = 5.5
y = -0.25
a)
2x+5y=6
x+3y=7 ||*(-2)
2x+5y=6
-2x-6y=-14
Teraz wszystko dodajemy, dzięki czemu skrócą się nam x`y (iksy)
2x+5y-2x-6y=6-14
-y=-8 ||* (-1)
y=8
Teraz y podstawiamy do którego kolwiek działania.
x+3*8=7
x+24=7
x=7-24
x=-17
b)
x-2y=6
x+1=2(3-y)
x-2y=6
x+1=6-2y
x-2y=6
x+2y=6-1
x-2y=6
x+2y=5
Wszystko dodajemy
x-2y+x+2y=11
2x=11 ||:2
x= 5.5
Teraz podstawiamy x
5.5-2y=6
-2y=0.5 ||: -2
y=-0.25
* = mnożenie
Pozdrawiam.