Rozwiąż równanie.
1).
2). 2sin
z.1
1 + sin 2x = cos 2x
sin ^2 x + cos ^2 x + 2 sin x * cos z = cos ^2 x - sin ^2 x
2 sin ^2 x + 2 sin x * cos x = 0
2 sin x * ( sin x + cos x ) = 0
sin x = 0 lub sin x + cos x = 0
sin x = - cos x
sin ^2 x + cos ^2 x = 1
--------------------------
( - cos x)^2 + cos ^2 x = 1
2 cos ^2 x = 1
cos ^2 x = 1/2
cos x = - p(2)/2 lub cos x = p(2)/2
Mamy
x = pi*k lub x = - pi/4 + 2 pi*k lub x = pi/4 + 2 pi*k
ale x = pi/4 + 2 pi*k nie spełnia wyjściowego równania, zatem
Odp. x = pi*k lub x = - pi/4 + 2 pi*k , gdzie k - liczba całkowita
===============================================================
z. 2
2 sin ^2 x - sin ^2 (2x) = cos ^2 (2x)
2 sin ^2 x - [ 2 sin x * cos x]^2 = [ cos ^2 x - sin ^2 x]^2
2 sin ^2 x - 4 sin^2 x * cos ^2 x = cos ^ 4 x - 2 sin ^2 x * cos ^2 x + sin ^4 x
2 sin ^2 x - 2 sin ^2 x * cos ^2 x = cos ^4 x + sin ^ 4 x
sin ^4 x + cos ^ 4 x + 2 sin ^2 x * cos ^2 x - 2 sin ^2 x = 0
sin ^2 x*[ sin ^2 x - 2] + cos ^2 x *[ cos ^2 x + 2 sin ^2 x]
Podstawiam
t = sin^2 x, wtedy cos^2 x = 1 - t
t*[ t - 2] + ( 1 - t)*[ 1 - t + 2 t ] = 0
t^2 - 2 t + ( 1 - t)*(1 + t) = 0
t^2 - 2 t + 1 - t^2 = 0
-2 t + 1 = 0
2 t = 1
t = 1/2
czyli
sin ^2 x = 1/2
sin x = - p(2)/2 lub x = p(2)/2
x = - pi/4 + 2 pi*k lub x = pi/4 + 2 pi*k, gdzie k - dowolna liczba całkowita
=======================================================================
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
z.1
1 + sin 2x = cos 2x
sin ^2 x + cos ^2 x + 2 sin x * cos z = cos ^2 x - sin ^2 x
2 sin ^2 x + 2 sin x * cos x = 0
2 sin x * ( sin x + cos x ) = 0
sin x = 0 lub sin x + cos x = 0
sin x = - cos x
sin ^2 x + cos ^2 x = 1
--------------------------
( - cos x)^2 + cos ^2 x = 1
2 cos ^2 x = 1
cos ^2 x = 1/2
cos x = - p(2)/2 lub cos x = p(2)/2
Mamy
x = pi*k lub x = - pi/4 + 2 pi*k lub x = pi/4 + 2 pi*k
ale x = pi/4 + 2 pi*k nie spełnia wyjściowego równania, zatem
Odp. x = pi*k lub x = - pi/4 + 2 pi*k , gdzie k - liczba całkowita
===============================================================
z. 2
2 sin ^2 x - sin ^2 (2x) = cos ^2 (2x)
2 sin ^2 x - [ 2 sin x * cos x]^2 = [ cos ^2 x - sin ^2 x]^2
2 sin ^2 x - 4 sin^2 x * cos ^2 x = cos ^ 4 x - 2 sin ^2 x * cos ^2 x + sin ^4 x
2 sin ^2 x - 2 sin ^2 x * cos ^2 x = cos ^4 x + sin ^ 4 x
sin ^4 x + cos ^ 4 x + 2 sin ^2 x * cos ^2 x - 2 sin ^2 x = 0
sin ^2 x*[ sin ^2 x - 2] + cos ^2 x *[ cos ^2 x + 2 sin ^2 x]
Podstawiam
t = sin^2 x, wtedy cos^2 x = 1 - t
Mamy
t*[ t - 2] + ( 1 - t)*[ 1 - t + 2 t ] = 0
t^2 - 2 t + ( 1 - t)*(1 + t) = 0
t^2 - 2 t + 1 - t^2 = 0
-2 t + 1 = 0
2 t = 1
t = 1/2
czyli
sin ^2 x = 1/2
sin x = - p(2)/2 lub x = p(2)/2
x = - pi/4 + 2 pi*k lub x = pi/4 + 2 pi*k, gdzie k - dowolna liczba całkowita
=======================================================================