szymongust1
mnożymy obustronnie przez 5a żeby pozbyć się mianowników i mamy 5(x+a) + 25a = a(x+5) + 5a^2 5x + 5a + 25a = ax + 5a + 5a^2 przerzucamy x na jedną a resztę na drugą stronę 5x - ax = 5a^2 - 25a wyłączamy x przed nawias po lewej a po prawej 5a przed nawias x (5-a) = 5a (a - 5) dzielimy obustronnie przez (5-a) zakładamy że a jest różne od 5, gdyby a=5 to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań i x należy do zbioru od (-niesk, + niesk.) x = x=-5a
Zatem równość jest prawdziwa, gdy:
5(x+a) + 25a = a(x+5) + 5a^2
5x + 5a + 25a = ax + 5a + 5a^2 przerzucamy x na jedną a resztę na drugą stronę
5x - ax = 5a^2 - 25a wyłączamy x przed nawias po lewej a po prawej 5a przed nawias
x (5-a) = 5a (a - 5) dzielimy obustronnie przez (5-a) zakładamy że a jest różne od 5, gdyby a=5 to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań i x należy do zbioru od (-niesk, + niesk.)
x =
x=-5a