Rozwiąż równania.
Proszę o obliczenia i wyniki.
a) -(x+3)-(2x+8) = (-3-2x)+(2x+1)
b) 3(x-4)-4(2x-7) = 2(x+5)
-x-3-2x-8=-3-2x+2x+1
-3x-11=-2
-3x=-2+11
-3x=9 /:(-3)
x=-3
3x-12-8x+28=2x+10
-5x+16=2x+10
-5x-2x=10-16
-7x=-6
x=6/7
-x-3-2x-8 = -3-2x+2x+1
-3x = 9 /:(-3)
x = -3
3x-12-8x+28 = 2x+10
-7x = -6 /:(-7)
x = 6/7
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) -(x+3)-(2x+8) = (-3-2x)+(2x+1)
-x-3-2x-8=-3-2x+2x+1
-3x-11=-2
-3x=-2+11
-3x=9 /:(-3)
x=-3
b) 3(x-4)-4(2x-7) = 2(x+5)
3x-12-8x+28=2x+10
-5x+16=2x+10
-5x-2x=10-16
-7x=-6
x=6/7
a) -(x+3)-(2x+8) = (-3-2x)+(2x+1)
-x-3-2x-8 = -3-2x+2x+1
-3x = 9 /:(-3)
x = -3
b) 3(x-4)-4(2x-7) = 2(x+5)
3x-12-8x+28 = 2x+10
-7x = -6 /:(-7)
x = 6/7