Rozwiąż podany układ równań metodą podstawiania.
{2(x-1)+ 3(y-2)=5
{3(x+y)-2(x+2)=7
Daję NAJ
2x-2+3y-6=5
3x+3y-2x-4=7
2x+3y=13
x+3y=11⇒x=11-3y
2(11-3y)+3y=13
x+3y=11
22-6y+3y=13
-3y=-9
y=3
x+9=11
x=2
2x+3y-8=5
x+3y-4=7
2x+3y=5+8
x+3y=7+4
x+3y=11 /x(-1)
-x-3y=-11
------------- dodajemy
4+3y=13
3y=13-4
3y=9 /:3
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
2x-2+3y-6=5
3x+3y-2x-4=7
2x+3y=13
x+3y=11⇒x=11-3y
2(11-3y)+3y=13
x+3y=11
22-6y+3y=13
x+3y=11
-3y=-9
x+3y=11
y=3
x+9=11
y=3
x=2
2x-2+3y-6=5
3x+3y-2x-4=7
2x+3y-8=5
x+3y-4=7
2x+3y=5+8
x+3y=7+4
2x+3y=13
x+3y=11 /x(-1)
2x+3y=13
-x-3y=-11
------------- dodajemy
x=2
x=2
2x+3y=13
x=2
4+3y=13
x=2
3y=13-4
x=2
3y=9 /:3
x=2
y=3