proszę o dokładne rozpisanie tego, żebym wiedziała, jak robić takie zadania bo mam ich bardzo dużo ;)
Wzory skróconego mnożenia:
(a+b)²=a²+2ab+b² - kwadrat sumy;
(a-b)²=a²-2ab+b² - kwadrat różnicy;
a²-b²=(a-b)(a+b) - różnica kwadratów;
(a+b)³=a³+3a²b+3ab²+b³ - sześcian sumy;
(a-b)³=a³-3a²b+3ab²-b³ - sześcian różnicy;
a³+b³=(a+b)(a²-ab+b²) - suma sześcianów;
a³-b³=(a-b)(a²+ab+b²) - różnica sześcianów;
==================================================================
x⁵-2x⁴+7x³+8x²-16x+56=0
x³(x²-2x+7)+8(x²-2x+7)=0
(x³+8)(x²-2x+7)=0
(x+2)(x²+2x+4)(x²-2x+7)=0
x+2=0 lub x²+2x+4=0 lub x²-2x+7=0
x=-2 brak brak
---
x²+2x+4=0
Δ=b²-4ac
Δ=2²-4*1*4
Δ=4-16
Δ=-12
Δ<0 - brak pierwiastków
x²-2x+7=0
Δ=(-2)²-4*1*7
Δ=4-28
Δ=-24
=====================================
x⁶-3x⁵+2x⁴-9x²+27x-18=0
x⁴(x²-3x+2)-9(x²-3x+2)=0
(x⁴-9)(x²-3x+2)=0
(x²-3)(x²+3)(x²-x-2x+2)=0
(x²+3)(x-√3)(x+√3)[x(x-1)-2(x-1)]=0
(x²+3)(x-√3)(x+√3)(x-2)(x-1)=0
x²+3=0 lub x-√3=0 lub x+√3=0 lub x-2=0 lub x-1=0
brk x=√3 x=-√3 x=2 x=1
wylaczamy wspolny czynnik z trzech wyrazow
wyrazenie w II nawiasie nie ma miejsc zerowych, bo Δ=4-4*7<0
x³+8=0
x=-2
x^4(x²-3x+2)-9(x²-3x+2)=0
(x^4-9)(x²-3x+2)=0
Korzystamy ze wzoru skroconego mnozenia a²-b²=(a+b)(a-b)
(x²+3)(x²-3)(x²-x-2x+2)=0
(x²+3)≥3 nie ma miejsc zerowych
(x+√3)(x-√3)[x(x-1)-2(x-1)]=0
(x+√3)(x-√3)(x-1)(x-2)=0
(x+√3)=0 v (x-√3)=0 v (x-1)=0 v (x-2)=0
Odp. x∈{-√3, 1, √3, 2}
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Wzory skróconego mnożenia:
(a+b)²=a²+2ab+b² - kwadrat sumy;
(a-b)²=a²-2ab+b² - kwadrat różnicy;
a²-b²=(a-b)(a+b) - różnica kwadratów;
(a+b)³=a³+3a²b+3ab²+b³ - sześcian sumy;
(a-b)³=a³-3a²b+3ab²-b³ - sześcian różnicy;
a³+b³=(a+b)(a²-ab+b²) - suma sześcianów;
a³-b³=(a-b)(a²+ab+b²) - różnica sześcianów;
==================================================================
x⁵-2x⁴+7x³+8x²-16x+56=0
x³(x²-2x+7)+8(x²-2x+7)=0
(x³+8)(x²-2x+7)=0
(x+2)(x²+2x+4)(x²-2x+7)=0
x+2=0 lub x²+2x+4=0 lub x²-2x+7=0
x=-2 brak brak
---
x²+2x+4=0
Δ=b²-4ac
Δ=2²-4*1*4
Δ=4-16
Δ=-12
Δ<0 - brak pierwiastków
---
x²-2x+7=0
Δ=b²-4ac
Δ=(-2)²-4*1*7
Δ=4-28
Δ=-24
Δ<0 - brak pierwiastków
=====================================
x⁶-3x⁵+2x⁴-9x²+27x-18=0
x⁴(x²-3x+2)-9(x²-3x+2)=0
(x⁴-9)(x²-3x+2)=0
(x²-3)(x²+3)(x²-x-2x+2)=0
(x²+3)(x-√3)(x+√3)[x(x-1)-2(x-1)]=0
(x²+3)(x-√3)(x+√3)(x-2)(x-1)=0
x²+3=0 lub x-√3=0 lub x+√3=0 lub x-2=0 lub x-1=0
brk x=√3 x=-√3 x=2 x=1
x³(x²-2x+7)+8(x²-2x+7)=0
wylaczamy wspolny czynnik z trzech wyrazow
(x³+8)(x²-2x+7)=0
wyrazenie w II nawiasie nie ma miejsc zerowych, bo Δ=4-4*7<0
x³+8=0
x=-2
x^4(x²-3x+2)-9(x²-3x+2)=0
(x^4-9)(x²-3x+2)=0
Korzystamy ze wzoru skroconego mnozenia a²-b²=(a+b)(a-b)
(x²+3)(x²-3)(x²-x-2x+2)=0
(x²+3)≥3 nie ma miejsc zerowych
(x+√3)(x-√3)[x(x-1)-2(x-1)]=0
(x+√3)(x-√3)(x-1)(x-2)=0
(x+√3)=0 v (x-√3)=0 v (x-1)=0 v (x-2)=0
Odp. x∈{-√3, 1, √3, 2}