pomóżcie rozwiązać równania, przynajmniej jedno i pokażcie jak to obliczyliście,proszę
3(x-2)=x
3(2x+3)=x-1
x=1-3(x+1)
(x+1)-(1-x)=1
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
No to tak wytłumacze Ci te pierwsze działanie:
1.Na początku pomnóż w nawiasie przez 3.
3(x-2)=x
3x-6=x
2.Następnie wyrazy z niewiadomą muszą znalźć się z jednej strony, a wyrazy bez niewiadomej z drugiej. Przenosząc z jednej na drugą strone zamieniasz na przeciwny
3x-x=6
3.teraz dodajesz lub odejmujesz
2x=6
4.Miedzy 2 a X jest znak razy 2 razy x=6
5.Zeby obliczyć x musimy 6 podzielić przez 2
x=6:2
x=3
6.Sprawdzenie za x podstawiasz 3 w pierwszym równaniu
3(3-2)=3
3*1=3
3=3
Czyli lewa strona =prawej
Liczę na naj
3(x-2) = x ( aby pozbyc się nawiasu to mnozymu go przez 3 , bo jest przed nawiasem)
3x-6 = x i dalej przerzucamy x na jedną stronę a liczby na drugą, pamietając o zmianie znaku)
3x-x = 6
2x = 6 : 2
x = 3
3(2x+3) = x-1
6x+9 = x-1
6x-x = -1-9
5x = 8 :5
x = 1,6
x = 1-3(x+1)
x = 1-3x+(-3)
x+3x = -3-1
4x = -2 :4
x = -0,5
(x+1)-(1-x) = 1
2x = 1-1-1
2x = -1 :2
x = -0,5