Obliczamy długość odcinka x leżącego na dłuższej podstawie i odciętego przez wysokość ( musimy podzielić przez dwa ponieważ mamy dwa takie odcinki odcięte przez dwie wysokości). x=(b-a)/2=(27-11)/2=16/2=8 cm
Obliczamy h z Twierdzenia Pitagorasa: c^2=x^2+h^2 14^2=8^2+h^2 196=64+h^2 h^2=196-64 h^2=132 h=pierwiastek z 132 h=pierwiastek z 4 razy 33 h=2pierwiastki z 33 = w przybliżeniu 11,49 cm pozdrawiam:)
Rysunek pomocniczy w załączniku
a=27cm
b=11cm
c=14cm
x=(27-11)/2
x=16/2
x=8cm
x²+h²=c²
8²+h²=14²
h²=196-64
h²=132
h²=33*4
h=2√33cm
196-64=h²
h=√132
h=2√33
b=27 cm
c=14 cm
h=?
Obliczamy długość odcinka x leżącego na dłuższej podstawie i odciętego przez wysokość ( musimy podzielić przez dwa ponieważ mamy dwa takie odcinki odcięte przez dwie wysokości).
x=(b-a)/2=(27-11)/2=16/2=8 cm
Obliczamy h z Twierdzenia Pitagorasa:
c^2=x^2+h^2
14^2=8^2+h^2
196=64+h^2
h^2=196-64
h^2=132
h=pierwiastek z 132
h=pierwiastek z 4 razy 33
h=2pierwiastki z 33 = w przybliżeniu 11,49 cm
pozdrawiam:)