" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) Każdy wyraz z nawiasu mnożę przez √2
= 3√4 + √36 - 2√16 = 3·2 + 6 - 2 · 4 = 6 + 6 - 8 = 4
b)
c)
d)
Zad. 9
Każdy wyraz z jednego nawiasu mnożymy przez każdy wyraz z drugiego nawiasu
a) = 4√5 + 12 - 2·5 - 6√5 = 2 - 2√5
b) = 4√18 - 6√12 + 12√3 - 18√2 = 4√9*√2 - 6√4*√3 + 12√3 - 18√2 = 12√2 - 12√3 + 12√3 -18√2 = 12√2 - 18√2 = -6√2
c) ten przykład zrobię inaczej - wyłączę z pierwszego nawiasu √3, a później zastosuję wzór skróconego mnożenia
= √3(3√3 - 2√5)(3√3 + 2√5) = √3 [ (3√3)² - (2√5)²] = √3 (27 - 20) = 7√3
Tak samo można zrobić przykład b) wyłączając przed nawias √2
d) = 2√50 + 6√5 - √20 - 3√2 =