Oblicz granicę ciągu (nie wymnażając nawiasów! - wymyślić inny sposób!):
Proszę o pomoc ;) Z góry dziękuję ;)
Z tw. o 3-ech ciągach.
zatem, i powyższa granica też równa zero, bo każdy element ciągu mniejszy bądź równy (czyli to co było trzeba wykazać)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Z tw. o 3-ech ciągach.
![\frac{(n^2 - 2)(n-2)(n+1)}{(n-3)(n+5)(n^2-1)(n^3+3)} \leq \frac{ n^3 (n+1)}{(n-3)(n+1)(n^2-1)n^3} = \frac{1}{(n-3)(n^2-1)} \\ \lim_{n \to \infty} \frac{1}{(n-3)(n^2-1)} = 0 \frac{(n^2 - 2)(n-2)(n+1)}{(n-3)(n+5)(n^2-1)(n^3+3)} \leq \frac{ n^3 (n+1)}{(n-3)(n+1)(n^2-1)n^3} = \frac{1}{(n-3)(n^2-1)} \\ \lim_{n \to \infty} \frac{1}{(n-3)(n^2-1)} = 0](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B%28n%5E2+-+2%29%28n-2%29%28n%2B1%29%7D%7B%28n-3%29%28n%2B5%29%28n%5E2-1%29%28n%5E3%2B3%29%7D+%5Cleq+%5Cfrac%7B+n%5E3+%28n%2B1%29%7D%7B%28n-3%29%28n%2B1%29%28n%5E2-1%29n%5E3%7D+%3D+%5Cfrac%7B1%7D%7B%28n-3%29%28n%5E2-1%29%7D+%5C%5C+%5Clim_%7Bn+%5Cto+%5Cinfty%7D+%5Cfrac%7B1%7D%7B%28n-3%29%28n%5E2-1%29%7D+%3D+0+)
zatem, i powyższa granica też równa zero, bo każdy element ciągu mniejszy bądź równy (czyli to co było trzeba wykazać)