Mnożenie sum algebraicznych .
a)7-5x(3x+1)-(x-1)(x+1)=
b)(2a-5)(2a+5)-3(a do kwadratu -2a+1)=
z góry dzięki .:)
a)
7-5x(3x+1)-(x-1)(x+1)=7-15x²-5x-(x²-1)=-15x²-5x+7-x²+1=-16x²-5x+8
b)
(2a-5)(2a+5)-3(a²-2a+1)=4a²-25-3a²+6a-3=a²+6a-28
a)7-5x(3x+1)-(x-1)(x+1)=7-15x²-5x-x²+1=-16x²-5x+8
b)(2a-5)(2a+5)-3(a do kwadratu -2a+1)=4a²-25-3a²+6a-3=a²+6a-28
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
7-5x(3x+1)-(x-1)(x+1)=7-15x²-5x-(x²-1)=-15x²-5x+7-x²+1=-16x²-5x+8
b)
(2a-5)(2a+5)-3(a²-2a+1)=4a²-25-3a²+6a-3=a²+6a-28
a)7-5x(3x+1)-(x-1)(x+1)=7-15x²-5x-x²+1=-16x²-5x+8
b)(2a-5)(2a+5)-3(a do kwadratu -2a+1)=4a²-25-3a²+6a-3=a²+6a-28