(m-n)r=2(n^2-m^2)/mn
I z tego musi wyjść równanie r = -2(m + n)/mn , ale ja nie potrafię do tego dojść :P
(m - n)r = 2(n² - m²)mn mnożymy przez mn
Równanie można pomnożyć przez tą samą liczbę
mn(m - n)r = 2(n² - m²)
r = 2(n² - m²)/mn(m - n) = -2(m² - n²)/mn(m - n) = - 2(m - n)(m + n)/mn(m - n) = - 2(m + n)/mn
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(m-n)r=2(n^2-m^2)/mn
(m - n)r = 2(n² - m²)mn mnożymy przez mn
Równanie można pomnożyć przez tą samą liczbę
mn(m - n)r = 2(n² - m²)
r = 2(n² - m²)/mn(m - n) = -2(m² - n²)/mn(m - n) = - 2(m - n)(m + n)/mn(m - n) = - 2(m + n)/mn