Liczba x jest większa od liczby y o 9 czyli x = y + 9
x - 0,4 x = y + 0,4 y więc: 0,6 x = 1,4 y
co daje: 0,6(y+9) = y+9 a więc: -0,4y = 9 - 5,4 co daje: -0,4 y = 3,6 ostatecznie: y=-9
Zaś x = -9 + 9 = 0
Odp: x = 0 y = -9
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
x-40%x =60%x=0,6x
0,6x=y+40%y
0,6x=1,4y
0,6(y+9)=1,4y
0,6y+5,4=1,4y
0,6y-1,4y=-5,4
-0,8y=-5,4 /:(-0,8)
y=6,75
x=6,75+9=15,75
spr.
x-40%x=15,75 -6,3 =9,45
y+40%=6,75+2,7=9,45
Liczba x jest większa od liczby y o 9 czyli x = y + 9
x - 0,4 x = y + 0,4 y więc: 0,6 x = 1,4 y
co daje: 0,6(y+9) = y+9 a więc: -0,4y = 9 - 5,4 co daje: -0,4 y = 3,6 ostatecznie: y=-9
Zaś x = -9 + 9 = 0
Odp: x = 0 y = -9