Jak rozwiązać równanie: 6 * r = r * pier (6) + 10 * pier (3) Proszę krok po kroku. pier (6) znaczy pierwiastek z 6
maarta97
Wszystko z r na jedną stronę wtedy wychodzi
6r -√6r=10√3
wyciągasz r przed nawias
r(6-√6)=10√3
dalej dzielisz przez (6-√6)
r=10√3/(6-√6)
dalej usuwasz niewymierność z mianownika... w tym wypadku musisz to zrobić z użyciem wzoru skróconego mnożenia a²-b²=(a-b)(a+b)... czyli mianownik musisz pomnożyć przez (6+√6)... ale żeby nie zmienić ułamka licznik musisz pomnożyć przez to samo
6r -√6r=10√3
wyciągasz r przed nawias
r(6-√6)=10√3
dalej dzielisz przez (6-√6)
r=10√3/(6-√6)
dalej usuwasz niewymierność z mianownika... w tym wypadku musisz to zrobić z użyciem wzoru skróconego mnożenia a²-b²=(a-b)(a+b)... czyli mianownik musisz pomnożyć przez (6+√6)... ale żeby nie zmienić ułamka licznik musisz pomnożyć przez to samo
r=10√3/(6-√6) * (6+√6)/(6+√6)
r= 60√3 + 10√18 / 36-6 , √18=3√2
r=60√3+30√2 /30
r=2√3 + √2