Chodzi tutaj o wzory skróconego mnożenia ale sześciany.
1) Doprowadz wyrażenia do najprostszej postaci:
a)(x-1)³+(2-x)³
b)(2+x)³+2(x-1)³
c)(x+1)(x²-x+1)+(1-x)³
d)3(x-2)(x²+2x+4)-(x+3)³
e)(x+4)³-(4-x)(x²+4x+16)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a). = x^3-1 + 8-x^3 = 7
b). = 8+X^3 +2( X^3-1)= 8+x^3 +2x^3 - 2 = 6 + 3x^3
c). = x^3- X^2+ x +x^2 -x +1 + 1- x^3 = 2
d). = (3x-6)(x^2+2x+4)-x^3+ 27= 3x^3+ 6x^2+ 12x -6x^3-12x-24 -x^3+27= 4x^3+6x^2+3
e). = X^3+64- 4x^2-16x-64+x^3+4x^2+16x=2x^3