(2⁷·3⁷)/6⁵=6⁷/6⁵=6²=36
2⁷·3⁷=6⁷ (korzystamy z własności potęg o tym samym wykładniku - mnożymy podstawy 2·3=6)
6⁷/6⁵= 6² (korzystamy z własności potęg o tej samej podstawie- mw dzieleniu odejmujemy wykładniki potęg 7-5=2)
zasada jest prosta:
a do n * b do n = (a*b)do n
a do m * a do n = a do (m+n)
(a do m) dzielone przez (a do n) = a do (m-n)
korzystając z tych wzorów mamy:
2do7 * 3 do 7 / 6 do 5
jak wiesz, najpierw mnożenie wykonujemy czyli mamy : 2do7*3do7=(2*3)do7=6do7
6do7 / 6do5= 6do (7-6)\ 6do2=36
to jest tak krok po kroku, jak proszono ale mozna to w jednym działaniu napisać, co wygląda następująco:
2do7 * 3do7 / 6do5 = 2*3 do7 / 6do5 = 6do7 / 6do5 = 6 do7-5=6do2=36
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(2⁷·3⁷)/6⁵=6⁷/6⁵=6²=36
2⁷·3⁷=6⁷ (korzystamy z własności potęg o tym samym wykładniku - mnożymy podstawy 2·3=6)
6⁷/6⁵= 6² (korzystamy z własności potęg o tej samej podstawie- mw dzieleniu odejmujemy wykładniki potęg 7-5=2)
zasada jest prosta:
a do n * b do n = (a*b)do n
a do m * a do n = a do (m+n)
(a do m) dzielone przez (a do n) = a do (m-n)
korzystając z tych wzorów mamy:
2do7 * 3 do 7 / 6 do 5
jak wiesz, najpierw mnożenie wykonujemy czyli mamy : 2do7*3do7=(2*3)do7=6do7
6do7 / 6do5= 6do (7-6)\ 6do2=36
to jest tak krok po kroku, jak proszono ale mozna to w jednym działaniu napisać, co wygląda następująco:
2do7 * 3do7 / 6do5 = 2*3 do7 / 6do5 = 6do7 / 6do5 = 6 do7-5=6do2=36