a)
{2x+2y=8
{2x-3y=-7 / *(-1) mnożysz tą częśc układu razy (-1), żeby pozbyć się jednej niewiadomomej
{2x+ 2y=8
{-2x+ 3y= 7 teraz sumujesz
----------------
5y= 15 / :5 dzielisz na 5 żeby mieć sam y
y= 3
Teraz podstawiasz do jakiegoś wzoru gdzie był "x" i go wyliczasz:
2x + 2*5=8
2x=8-10
2x= -2 /: 2
x= -1
I tak rozwiązujesz całą resztę
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
{2x+2y=8
{2x-3y=-7 / *(-1) mnożysz tą częśc układu razy (-1), żeby pozbyć się jednej niewiadomomej
{2x+ 2y=8
{-2x+ 3y= 7 teraz sumujesz
----------------
5y= 15 / :5 dzielisz na 5 żeby mieć sam y
y= 3
Teraz podstawiasz do jakiegoś wzoru gdzie był "x" i go wyliczasz:
2x + 2*5=8
2x=8-10
2x= -2 /: 2
x= -1
I tak rozwiązujesz całą resztę