Odpowiedź i wyjaśnienie:
a)
W = (-1,3) ,W = (p,q)
P = (1 ,-1), P= (x ,y)
Podstawiam dane do postaci kanonicznej funkcji i obliczam wartość współczynnika " a":
y = a(x - p)² + q
-1 = a *(1 +1)² + 3
-1 = a*2² + 3
-1 = 4a + 3
- 4a = 3 + 1
- 4 a = 4 /:(-4)
a = -1
Podstawiam za a => -1 do postaci kanonicznej i przekształcam do postaci ogólnej:
y = -1(x + 1)² + 3
y = - 1(x² + 2x + 1) + 3
y = - x² - 2x - 1 + 3
y = -x² - 2x + 2
Odp: postać ogólna tej funkcji to:
y = - x² - 2x + 2
b)
W = (6,-5) , W= (p,q)
Współczynnik przy x² = ⅓, czyli a = ⅓
Podstawiam dane do postaci kanonicznej funkcji i przekształcam do postaci ogólnej:
y = ⅓(x - 6)² - 5
y = ⅓(x² - 12x +36) -5
y = ⅓x² - 4x + 12 - 5
y = ⅓x² - 4x + 7
Odp : postać ogólna tej funkcji to:
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Odpowiedź i wyjaśnienie:
a)
W = (-1,3) ,W = (p,q)
P = (1 ,-1), P= (x ,y)
Podstawiam dane do postaci kanonicznej funkcji i obliczam wartość współczynnika " a":
y = a(x - p)² + q
-1 = a *(1 +1)² + 3
-1 = a*2² + 3
-1 = 4a + 3
- 4a = 3 + 1
- 4 a = 4 /:(-4)
a = -1
Podstawiam za a => -1 do postaci kanonicznej i przekształcam do postaci ogólnej:
y = -1(x + 1)² + 3
y = - 1(x² + 2x + 1) + 3
y = - x² - 2x - 1 + 3
y = -x² - 2x + 2
Odp: postać ogólna tej funkcji to:
y = - x² - 2x + 2
b)
W = (6,-5) , W= (p,q)
Współczynnik przy x² = ⅓, czyli a = ⅓
Podstawiam dane do postaci kanonicznej funkcji i przekształcam do postaci ogólnej:
y = a(x - p)² + q
y = ⅓(x - 6)² - 5
y = ⅓(x² - 12x +36) -5
y = ⅓x² - 4x + 12 - 5
y = ⅓x² - 4x + 7
Odp : postać ogólna tej funkcji to:
y = ⅓x² - 4x + 7