Oblicz :
a) 2 2/3 : (3 1/3 + 1 1/2) =
b) 2^3 - (1 1/2)^2 =
c) (1 2/3)^-2 - 1^-3 =
d) + =
e) =
f) (dam ma być 2 i 2/3 ;d)
dzięki z góry ;*
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)2 2/3 : (3 1/3 + 1 1/2)=8/3 : (3 2/6 + 1 3/6)=8/3 : 29/6 = 8/3 * 6/29 =16/29
b) 2^3 - (1 1/2)^2= 8 - (3/2)^2= 8 - 9/4 = 6 3/4
c)(1 2/3)^-2 - 1^-3=(5/3)^-2 - 1=25/3 - 1=8 1/3 - 1=7 1/3
d) + =4+(-3)=1
e) =1:5=0 (tego nie jestem pewien )