2x-3x)kwadrat-(-4x+5)kwadrat =
(-x)^2-(16x^2-40x+25)=x^2-16x2+40x-25=-15x^2+40x-25
widzę,że zmieniłaś (2-3x)kwadrat-(-4x+5)kwadrat =
4-12x+9x^2-(16x^2-40x+25)=4-12x+9x^2-16x^2+40x-25=-7x^2+28x-21
wszystko ze wzoru skróconego mnożenia (a-b)^2=a^2-2*a*b+b^2
(a+b)^2=a^2+2*a*b+b^2
(2x-3x)^2-(-4x+5)^2=4-12x+9x^2-(16x^2-40x+25)=4-12x+9x^2-16x^2+40x-25=-7x^2+28x-21
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
2x-3x)kwadrat-(-4x+5)kwadrat =
(-x)^2-(16x^2-40x+25)=x^2-16x2+40x-25=-15x^2+40x-25
widzę,że zmieniłaś (2-3x)kwadrat-(-4x+5)kwadrat =
4-12x+9x^2-(16x^2-40x+25)=4-12x+9x^2-16x^2+40x-25=-7x^2+28x-21
wszystko ze wzoru skróconego mnożenia (a-b)^2=a^2-2*a*b+b^2
(a+b)^2=a^2+2*a*b+b^2
(2x-3x)^2-(-4x+5)^2=4-12x+9x^2-(16x^2-40x+25)=4-12x+9x^2-16x^2+40x-25=-7x^2+28x-21