1.Zapisz w postaci sumy algebraicznej.
a)(x^2+5x+25)(x-5)^2
b)(x+2)(x^4+4x^2+16)(x-2)
2.Oblicz.
a)(2√3-3)^3
b)(√2+√3)^3
3.Oblicz wartość wyrażenia:
a)(9x^2-6x+4)(3x+2) dla x=∛-⅓
b)(x=√5)(x^2-√5x=5)-(√5-x)(x^2+√5x+5) dla x=∛4
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)(x^2+5x+25)(x-5)^2 = (x² + 5x + 25)(x² - 10x + 25) = x⁴ - 10x³ + 25x² + 5x³ - 50x² + 125x + 25x² - 250x + 625 = x⁴ - 5x³ - 125x + 625
b)(x+2)(x^4+4x^2+16)(x-2)=(x²-4)(x⁴+4x²+16) = x⁶ + 4x⁴ + 16x² - 4x⁴ - 16x² - 64 = x⁶ - 64
a)(2√3-3)^3 = 24√3 - 72 + 54√3 - 27 = 78√3 - 99
b)(√2+√3)^3 = 2√2 + 6√3 + 9√2 + 3√3 = 11√2 + 9√3
a)(9x^2-6x+4)(3x+2) = 27x³ - 18x² + 12x + 18x² - 12x + 8 = 27x³ + 8
27*(∛-⅓)³ + 8 = -9 + 8 = -1
b)(x+√5)(x^2-√5x+5)-(√5-x)(x^2+√5x+5) = x³ - √5x² + 5x + √5x² - 5x + 5√5 - √5x² - 5x - 5√5 + x³ + √5x² +5x = 2x³
2* (∛4)³ = 2*4=8