1)wykaż, że jeśli liczba jest naturalna nie jest podzielna przez 3, to kwadrat tej liczby przy dzieleniu przez 3 daje liczbę 1.
2) wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej m, liczba m^6-2m^4+m^2 jest podzielna przez 36
3) wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej m, liczba (m+2)^4 -m^4 jest wielokrotnością liczby 8
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1)jeżeli liczba nie jest podzielna przez 3, to jest postaci:
3n+1 lub 3n+2
(3n+1)^2 =9n^2 +6n+1=3(3n^2 +2n)+1
więc reszta przy dzieleniu przez 3 to 1.
(3n+2)^2 =9n^2 +12n+4=3(3n^2 +4n+1)+1
więc reszta przy dzieleniu przez 3 to 1.
2.![m^6 -2m^4 +m^2 =m^2 (m^4 -2m^2 +1)=m^2 (m^2 -1)^2=[m(m-1)(m+1)]^2 m^6 -2m^4 +m^2 =m^2 (m^4 -2m^2 +1)=m^2 (m^2 -1)^2=[m(m-1)(m+1)]^2](https://tex.z-dn.net/?f=m%5E6+-2m%5E4+%2Bm%5E2+%3Dm%5E2+%28m%5E4+-2m%5E2+%2B1%29%3Dm%5E2+%28m%5E2+-1%29%5E2%3D%5Bm%28m-1%29%28m%2B1%29%5D%5E2)
Należy wykazać, że:
jest podzielna przez 6.
co oczywiście jest prawdą, ponieważ są to 3 kolejne liczbyzatem jedna z nich jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna z nich jest podzielna przez 2-co daje podzielność przez 6.
3.![(m+2)^4 -m^4 =[(m+2)^2 -m^2][(m+2)^2 +m^2]=(4m+4)(2m^2 +4m+4)=4(m+1)*2(m^2 +2m+2)=8(m+1)(m^2 +2m+2) (m+2)^4 -m^4 =[(m+2)^2 -m^2][(m+2)^2 +m^2]=(4m+4)(2m^2 +4m+4)=4(m+1)*2(m^2 +2m+2)=8(m+1)(m^2 +2m+2)](https://tex.z-dn.net/?f=%28m%2B2%29%5E4+-m%5E4+%3D%5B%28m%2B2%29%5E2+-m%5E2%5D%5B%28m%2B2%29%5E2+%2Bm%5E2%5D%3D%284m%2B4%29%282m%5E2+%2B4m%2B4%29%3D4%28m%2B1%29%2A2%28m%5E2+%2B2m%2B2%29%3D8%28m%2B1%29%28m%5E2+%2B2m%2B2%29)
zatem liczba jest wielokrotnością liczby 8.