1.Rozwiąż równania:
a) √5x+√20=√80
b) 2√3x - √75= √12
c)√32+ √18x= √50
d)√6- 2√24x= √600
2. Zapisz w najprostrzej postacie wyrażenia:
a)√2+√8+√12+√32
b) √75+√48+√27+√3
c) √175 - √700+√576 - √343
d) √90 + √250 - √160 - √490
3. Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a) √18+ √75+ √72+√27
b) √200+√20-√32-√500
c) √80 - √99- √125 - √44
d)-√24+√40-√54+√160
4.Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a)6√8 + 7√28-2√18-3√63
b)5√98-3√45+2√128-6√180
c)-3√11+4√12+2√176-5√48
d) -2√150-2√27-3√96-4√75
Baaaardzo proszę o pomoc :( Dam naj :)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1.Rozwiąż równania:
a)
√5x+√20=√80
√5 x + √(4x5) = √(16x5)
√5 x + 2√5 = 4√5
√5 x = 4√5 - 2√5
√5 x = 2√5 /:√5
x = 2
b)
2√3x - √75= √12
2√3 x - √(25x3) = √(4x3)
2√3 x - 5√3 = 2√3
2√3 x = 2√3 + 5√3
2√3x = 7√3
x = 7√3 /2√3
x = 7/2
x = 3,5
c)
√32+ √18x= √50
4√2 + 3√2 x = 5√2
3√2 x = 5√2 - 4√2
3√2 x = √2
3x = 1 / : 3
x = 1/3
d)
√6- 2√24x= √600
√6 - 2 * 2√6 x = 10√6
-4√6 x = 10√6 - √6
-4√6 x = 9√6
x = 9√6 / (-4√6)
x = -9/4
x = -2 i 1/4
2. Zapisz w najprostrzej postacie wyrażenia:
a)√2+√8+√12+√32 = √2 + 2√2 + 2√3 + 4√2 = 7√2 + 2√3
b) √75+√48+√27+√3 = √(25x3) + √(16x3) + √(9x3) + √3 = 5√3 + 4√3 + 3√3 + √3 = 13√3
c) √175 - √700+√576 - √343 = √(25x7) - √(100x7) + √(144x4) - √(49x7) = 5√7 - 10√7 + 12 x 2 - 7√7 = - 12√7 + 24
d) √90 + √250 - √160 - √490 = √(16x5) + √(25x10) - √(16x10) - √(49 x10) = 4√5 + 5√10 - 4√10 - 7√10 = 4√5 - 6√10
3. Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a) √18+ √75+ √72+√27 = 3√2 + 5√3 + 6√2 + 3√3 = 9√2 + 8√3
b) √200+√20-√32-√500 = 10√2 + 2√5 - 4√2 - 10√5 = 6√2 - 8√5
c) √80 - √99- √125 - √44 = 4√5 - 3√11 - 5√5 - 2√11 = - √5 - 5√11
d)-√24+√40-√54+√160 = -2√6 + 2√10 - 3√6 + 4√10 = 6√10 - 5√6
4.Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a)6√8 + 7√28-2√18-3√63 = 6 * 2√2 + 7 * 2√7 - 2 * 3√2 - 3 * 3√7 = 12√7 + 14√7 - 6√2 - 9√7 = 17√7 - 6√2
b)5√98-3√45+2√128-6√180 = 5 * 7√2 - 3 * 3√5 + 2 * 8√2 - 6 * 6√5 = 35√2 - 9√5 + 16√2 - 36√5 = 51√2 - 45√5
c)-3√11+4√12+2√176-5√48= -3√11 + 4 * 2√3 + 2 * 4√11 - 5 * 4√3 = -3√11 + 8√3 + 8√11 - 20√3 = 5√11 - 12√3
d) -2√150-2√27-3√96-4√75 = -2 * 5√6 - 2 * 3√3 - 3 * 4√6 - 4 * 5√3 = -10√6 - 6√3 - 12√6 - 20√3 = - 22√6 - 26√3
1.Rozwiąż równania:
a)
√5x+√20=√80
√5 x + √(4x5) = √(16x5)
√5 x + 2√5 = 4√5
√5 x = 4√5 - 2√5
√5 x = 2√5 /:√5
x = 2
b)2√3x - √75= √12
2√3 x - √(25x3) = √(4x3)
2√3 x - 5√3 = 2√3
2√3 x = 2√3 + 5√3
2√3x = 7√3
x = 7√3 /2√3
x = 7/2
x = 3,5
c)√32+ √18x= √50
4√2 + 3√2 x = 5√2
3√2 x = 5√2 - 4√2
3√2 x = √2
3x = 1 / : 3
x = 1/3
d)√6- 2√24x= √600
√6 - 2 * 2√6 x = 10√6
-4√6 x = 10√6 - √6
-4√6 x = 9√6
x = 9√6 / (-4√6)
x = -9/4
x = -2 i 1/4
3. Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a) √18+ √75+ √72+√27 = 3√2 + 5√3 + 6√2 + 3√3 = 9√2 + 8√3
b) √200+√20-√32-√500 = 10√2 + 2√5 - 4√2 - 10√5 = 6√2 - 8√5
c) √80 - √99- √125 - √44 = 4√5 - 3√11 - 5√5 - 2√11 = - √5 - 5√11
d)-√24+√40-√54+√160 = -2√6 + 2√10 - 3√6 + 4√10 = 6√10 - 5√6
4.Zapisz w najprostrzej postaci wyrażenia:
a)6√8 + 7√28-2√18-3√63 = 6 * 2√2 + 7 * 2√7 - 2 * 3√2 - 3 * 3√7 = 12√7 + 14√7 - 6√2 - 9√7 = 17√7 - 6√2
b)5√98-3√45+2√128-6√180 = 5 * 7√2 - 3 * 3√5 + 2 * 8√2 - 6 * 6√5 = 35√2 - 9√5 + 16√2 - 36√5 = 51√2 - 45√5
drugiego nie umiałam sory ;<
c)-3√11+4√12+2√176-5√48= -3√11 + 4 * 2√3 + 2 * 4√11 - 5 * 4√3 = -3√11 + 8√3 + 8√11 - 20√3 = 5√11 - 12√3
d) -2√150-2√27-3√96-4√75 = -2 * 5√6 - 2 * 3√3 - 3 * 4√6 - 4 * 5√3 = -10√6 - 6√3 - 12√6 - 20√3 = - 22√6 - 26√3