1)Opuść nawiasy , zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartość wyrazenia
(3m-4z)-2( z-4m)-6m+6z =
2)Wyłacz wspólny czynik przed nawis
3x-6y-3x2*3y =
z góry dziękuje za pomoc :)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(3m-4z)-2( z-4m)-6m+6z = 3m-4z-2z+8m-6m+6z = 5m
(nie wiem co mam z tym dalej zrobić, bo nie podałeś/aś liczby dla m)
3x-6y-3x2*3y =3x-6y-9x2y = 3(x-2y-9xy)
Pozdrawiam :D
(3m-4z)-2(z-4m)-6m+6z = 3m-4z-2z+8m-6m+6z = 3m+8m-6m = 5m -4z-2z+6z = 0 wynik 5m