1))Doprowadz wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartość dla podanych liczb.
a) 2(-3x²-x+2)-(x²-3x-4) dla x=-2
b) 3(a-b)(b-2a)-(2a-b)(a+3b) dla a=-1 , b=2
c) 2(c-5)²-(4c-3)(4c+3) dla c=-1
prosze o pomoc szybko xd
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) 2(-3x²-x+2)-(x²-3x-4) = -6x^2-2x+4 - x^2+3x+4 = -7x^2+x+8 =
-7(-2)^2-2+8 = -28+6 = -22
b)3(a-b)(b-2a)-(2a-b)(a+3b) = 3(ab-2a^2-b^2+2b^2)-(2a^2+6ab-ab-3b^2)=
9ab-2a^2-b^2-2a^2-5ab+3b^2 = 4ab-4a^2+2b^2 = -8-4+8 = -4
c) 2(c-5)²-(4c-3)(4c+3)= 2(c^2-10c+25) - (16c^2-9) =
2c^2-20c+50-16c^2+9= -14c^2-20c+59 = -14+20+59 = 65