1 zapisz w jak najprostrzej postaci
(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)
(5k+n) (k-2n)-k(4k+n)
(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)
(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)= x^2-2x+x-2+x^2-x+2x-2= 2x^2-4= 2(x^2-2)=
=2(x-pierwiastek z 2)(x+pierwiastek z 2)
(5k+n) (k-2n)-k(4k+n)= 5k^2-10kn+kn-2n^2-4k^2-kn= k^2-10k-2n^2
(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=4y^2-8y+3y-6-8y-4y^2= 8y^2-13y-6
8^2-13y-6=0
delta=168-4*8*(-6)
delta=169+192=361
pierwiastek z delta= 19
y1= (13+19)/18=32/16=2
y2=(13-19)/18=-3/8
8(y-2)(y+3/8)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)= x^2-2x+x-2+x^2-x+2x-2= 2x^2-4= 2(x^2-2)=
=2(x-pierwiastek z 2)(x+pierwiastek z 2)
(5k+n) (k-2n)-k(4k+n)= 5k^2-10kn+kn-2n^2-4k^2-kn= k^2-10k-2n^2
(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=4y^2-8y+3y-6-8y-4y^2= 8y^2-13y-6
8^2-13y-6=0
delta=168-4*8*(-6)
delta=169+192=361
pierwiastek z delta= 19
y1= (13+19)/18=32/16=2
y2=(13-19)/18=-3/8
8(y-2)(y+3/8)