Odpowiedz w załączniku
Pozdrawiam
Odpowiedź:
Aby wyznaczyć równanie prostej to wykonujemy kolejno odpowiednie kroki.
Wzór na równanie w postaci kierunkowej to
[tex]y = ax + b[/tex]
Gdzie
y - współrzędna Y punktu
x - współrzędna X punktu
a - współczynnik kierunkowy prostej
b - wyraz wolny
Podstawiamy nasze dane dla punktów A oraz B
[tex]A = (-4;2)\\B = (3;-2)\\\\\text{Dla punktu A}\\2 = a\cdot-4 + b\\\\\text{Dla punktu B}\\-2 = a\cdot3 + b\\\\\text{Uklad rownan}\\\\\begin{cases} 2 = a\cdot -4 + b\\ -2 = a\cdot3+b \end{cases}\\\\2 - (-2) = -4a - 3a\\4 = -7a\\a = -\frac{4}7}[/tex]
Mamy obliczony współczynnik kierunkowy prostej AB. Teraz obliczamy wyraz wolny z układu równań
[tex]2 - (-4a) = b\\2 - (-4 \cdot -\frac{4}{7}) = b\\2 - \frac{16}{7} = b\\b = -\frac{2}{7}[/tex]
Otrzymujemy równanie prostej [tex]y = -\frac{4}{7}x - \frac{2}{7}[/tex]
Z pozostałymi robimy dokładnie to samo.
[tex]\begin{cases} 0 = -1a + b\\4=-4a + b\end{cases}\\\\0 - 4= -1a - (-4a)\\-4 = 5a\\a = -\frac{4}{5}[/tex]
[tex]0 - (-1a) = b\\0 - \frac{4}{5} = b\\b= -\frac{4}{5}[/tex]
[tex]y = -\frac{4}{5}x - \frac{4}{5}[/tex]
I ostatnie
[tex]\begin{cases} 4 = 4a + b\\-2 = -4a + b \end{cases}\\\\4 - (-2) = 4a - (-4a)\\6 = 8a\\a = \frac{6}{8}[/tex]
[tex]4 - 4a = b\\4 - 4 \cdot \frac{6}{8} = b\\4 - 3 = b\\b = 1[/tex]
[tex]y = \frac{6}{8}x + 1[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Odpowiedz w załączniku
Pozdrawiam
Odpowiedź:
Aby wyznaczyć równanie prostej to wykonujemy kolejno odpowiednie kroki.
Wzór na równanie w postaci kierunkowej to
[tex]y = ax + b[/tex]
Gdzie
y - współrzędna Y punktu
x - współrzędna X punktu
a - współczynnik kierunkowy prostej
b - wyraz wolny
Podstawiamy nasze dane dla punktów A oraz B
[tex]A = (-4;2)\\B = (3;-2)\\\\\text{Dla punktu A}\\2 = a\cdot-4 + b\\\\\text{Dla punktu B}\\-2 = a\cdot3 + b\\\\\text{Uklad rownan}\\\\\begin{cases} 2 = a\cdot -4 + b\\ -2 = a\cdot3+b \end{cases}\\\\2 - (-2) = -4a - 3a\\4 = -7a\\a = -\frac{4}7}[/tex]
Mamy obliczony współczynnik kierunkowy prostej AB. Teraz obliczamy wyraz wolny z układu równań
[tex]2 - (-4a) = b\\2 - (-4 \cdot -\frac{4}{7}) = b\\2 - \frac{16}{7} = b\\b = -\frac{2}{7}[/tex]
Otrzymujemy równanie prostej [tex]y = -\frac{4}{7}x - \frac{2}{7}[/tex]
Z pozostałymi robimy dokładnie to samo.
[tex]\begin{cases} 0 = -1a + b\\4=-4a + b\end{cases}\\\\0 - 4= -1a - (-4a)\\-4 = 5a\\a = -\frac{4}{5}[/tex]
[tex]0 - (-1a) = b\\0 - \frac{4}{5} = b\\b= -\frac{4}{5}[/tex]
[tex]y = -\frac{4}{5}x - \frac{4}{5}[/tex]
I ostatnie
[tex]\begin{cases} 4 = 4a + b\\-2 = -4a + b \end{cases}\\\\4 - (-2) = 4a - (-4a)\\6 = 8a\\a = \frac{6}{8}[/tex]
[tex]4 - 4a = b\\4 - 4 \cdot \frac{6}{8} = b\\4 - 3 = b\\b = 1[/tex]
[tex]y = \frac{6}{8}x + 1[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: