Odpowiedź:
A= ( -2,-5) B=( 3,-9)
I AB I= √[(3+2) ²+(-5+9) ²]=√( 25+ 16) = √41 drugie= prawda
C= (7,-4) S=(x,y) = srodek AC
x=( 7-2) /2= 5/2 y= (-4-5) /2= -9/2 S= ( 5/2,-9/2)
a= współczynnik kierunkowy AC = ( -4+5) /(7+2) = 1/9
a1= współczynnik BD = -9
równanie BD : y= ax+ b -9=-9*3+b b= 18
y= -9 x +18 D= (x,y) = ( x; -9x+18)
I BS I = I DS I= √[(3-5/2) ²+(-9/2+9) ²]=√(1/4+81/4) = √(82/4)
√(82/4 ) = √[(x-5/2) ²+( 18-9x+9/2) ²] /²
82/4= x²-5x+ 25/4 + 2025/4- 405 x + 81x² /*4
82= 4x²-20x+25+2025-1620x+324x²
328x²- 1640x + 1968=0 /:328
x²-5x+6=0 Δ=1 x1=(5-1) /2= 2 x2=( 5+1) /2=3
y1= -9*2+18=0 x2= -9*3+18= - 9
odp. D= ( 2,0) bo (3,-9) to punkt B
pierwsze = falsz
Szczegółowe wyjaśnienie:
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Odpowiedź:
A= ( -2,-5) B=( 3,-9)
I AB I= √[(3+2) ²+(-5+9) ²]=√( 25+ 16) = √41 drugie= prawda
C= (7,-4) S=(x,y) = srodek AC
x=( 7-2) /2= 5/2 y= (-4-5) /2= -9/2 S= ( 5/2,-9/2)
a= współczynnik kierunkowy AC = ( -4+5) /(7+2) = 1/9
a1= współczynnik BD = -9
równanie BD : y= ax+ b -9=-9*3+b b= 18
y= -9 x +18 D= (x,y) = ( x; -9x+18)
I BS I = I DS I= √[(3-5/2) ²+(-9/2+9) ²]=√(1/4+81/4) = √(82/4)
√(82/4 ) = √[(x-5/2) ²+( 18-9x+9/2) ²] /²
82/4= x²-5x+ 25/4 + 2025/4- 405 x + 81x² /*4
82= 4x²-20x+25+2025-1620x+324x²
328x²- 1640x + 1968=0 /:328
x²-5x+6=0 Δ=1 x1=(5-1) /2= 2 x2=( 5+1) /2=3
y1= -9*2+18=0 x2= -9*3+18= - 9
odp. D= ( 2,0) bo (3,-9) to punkt B
pierwsze = falsz
Szczegółowe wyjaśnienie: