jeżeli cyfra jest podnoszona do potęgi ujemnej to zapisujemy ją jako odwrotność tej cyfry podniesionej do potęgi o znaku przeciwnym ( czyli zamiast "-" jest "+")
a)(-2√3)-³= 1/(-2√3)³=
podnosimy mianownik do potęgi
=1/(-8√27)=
rozbijamy liczbę pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze 27= 3•3•3 i wyciągany liczbę 3•3 przed pierwiastek, jedna trójka nie ma pary więc zostaje pod pierwiastkiem
=1/(-8•3√3)=
wykonujemy mnożenie liczb przed pierwiastkiem i pozbywamy się niewymierności ( pierwiastka) z mianownika, poprzez pomnożenie przez tą niewymierność licznika i mianownika.
=1/-24√3 • √3/√3=
wobec czego otrzymujemy. ( "-" z mianownika możemy wyciągnąć przed ułamek
Odpowiedź:
jeżeli cyfra jest podnoszona do potęgi ujemnej to zapisujemy ją jako odwrotność tej cyfry podniesionej do potęgi o znaku przeciwnym ( czyli zamiast "-" jest "+")
a)(-2√3)-³= 1/(-2√3)³=
podnosimy mianownik do potęgi
=1/(-8√27)=
rozbijamy liczbę pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze 27= 3•3•3 i wyciągany liczbę 3•3 przed pierwiastek, jedna trójka nie ma pary więc zostaje pod pierwiastkiem
=1/(-8•3√3)=
wykonujemy mnożenie liczb przed pierwiastkiem i pozbywamy się niewymierności ( pierwiastka) z mianownika, poprzez pomnożenie przez tą niewymierność licznika i mianownika.
=1/-24√3 • √3/√3=
wobec czego otrzymujemy. ( "-" z mianownika możemy wyciągnąć przed ułamek
=-√3/(24•3)=-√3/72
Szczegółowe wyjaśnienie: