Odpowiedź:
odpowiedź w załączniku ;)
Korzystamy z własności potęgowania:
[tex]a^{m}\cdot a^{n} = a^{m+n}\\\\a^{m}:a^{n} = a^{m-n}[/tex]
Liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią.
Liczba ujemna podniesiona do potęgi nieparzystej daje liczbę ujemną.
Jeżeli przed nawiasem mamy minus (-), to po uwolnieniu od nawiasu zmieniamy znak na przeciwny.
Zadanie. 4.
[tex]\underline{A. \ -(-4)^{3} = -(-64) = 64}\\\\B. \ -2^{0} = -1\\\\C. \ -(-3)^{4} = -(81) = -81\\\\D. \ (-5)^{3} = -125\\\\\boxed{Odp. \ A}[/tex]
Zadanie. 5.
[tex]9^{8}\times 9^{6} = 9^{9+6} = \underline{9^{14}}\\\\\boxed{Odp. \ C}[/tex]
Zadanie. 6.
[tex]A. \ 5^{7}:5^{4} = 5^{7-4} = 5^{3} \neq 5^{11}\\\\\underline{B. \ 5^{7}:5^{4} = 5^{7-4} = 5^{3}}\\\\C. \ 12^{7}:12^{4} = 12^{7-4} = 12^{3}\neq 1^{7}\\\\D. \ 12^{7}:12^{4} = 12^{7-4} = 12^{3}\neq 1^{4}\\\\\boxed{Odp. \ B.}[/tex]
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Verified answer
Odpowiedź:
odpowiedź w załączniku ;)
Korzystamy z własności potęgowania:
[tex]a^{m}\cdot a^{n} = a^{m+n}\\\\a^{m}:a^{n} = a^{m-n}[/tex]
Liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią.
Liczba ujemna podniesiona do potęgi nieparzystej daje liczbę ujemną.
Jeżeli przed nawiasem mamy minus (-), to po uwolnieniu od nawiasu zmieniamy znak na przeciwny.
Zadanie. 4.
[tex]\underline{A. \ -(-4)^{3} = -(-64) = 64}\\\\B. \ -2^{0} = -1\\\\C. \ -(-3)^{4} = -(81) = -81\\\\D. \ (-5)^{3} = -125\\\\\boxed{Odp. \ A}[/tex]
Zadanie. 5.
[tex]9^{8}\times 9^{6} = 9^{9+6} = \underline{9^{14}}\\\\\boxed{Odp. \ C}[/tex]
Zadanie. 6.
[tex]A. \ 5^{7}:5^{4} = 5^{7-4} = 5^{3} \neq 5^{11}\\\\\underline{B. \ 5^{7}:5^{4} = 5^{7-4} = 5^{3}}\\\\C. \ 12^{7}:12^{4} = 12^{7-4} = 12^{3}\neq 1^{7}\\\\D. \ 12^{7}:12^{4} = 12^{7-4} = 12^{3}\neq 1^{4}\\\\\boxed{Odp. \ B.}[/tex]