Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Aby obliczyć wyrażenie
2
4
×
5
:
/
3
×2
:2/2
×2, zastosujmy zasady potęgowania i kolejności działań:
Rozpocznijmy od potęgowania:
=
(
+
)
−
1
×2=(2
4+5
):(2
3−1
)×2.
Teraz obliczmy potęgi:
9
=2
.
Obliczmy dzielenie:
7
:2
9−2
Na koniec obliczmy wynik:
128
=128.
Ostateczny wynik to 128.
Aby obliczyć to wyrażenie, użyjemy zasad potęgowania i kolejności działań matematycznych.
Po pierwsze, wykorzystamy własność potęgi o takiej samej podstawie i dodamy wykładniki:
2^4 * 2^5 = 2^(4+5) = 2^9
Teraz podzielimy przez 2:
2^9 / 2 = 2^(9-1) = 2^8
Teraz mnożymy przez 2^3:
2^8 * 2^3 = 2^(8+3) = 2^11
Ostatecznie wynik to 2^11, czyli 2048.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Aby obliczyć wyrażenie
2
4
×
2
5
:
2
/
2
3
×
2
2
4
×2
5
:2/2
3
×2, zastosujmy zasady potęgowania i kolejności działań:
Rozpocznijmy od potęgowania:
2
4
×
2
5
:
2
/
2
3
×
2
=
(
2
4
+
5
)
:
(
2
3
−
1
)
×
2
2
4
×2
5
:2/2
3
×2=(2
4+5
):(2
3−1
)×2.
Teraz obliczmy potęgi:
2
4
+
5
=
2
9
2
4+5
=2
9
.
2
3
−
1
=
2
2
2
3−1
=2
2
.
Obliczmy dzielenie:
2
9
:
2
2
=
2
9
−
2
=
2
7
2
9
:2
2
=2
9−2
=2
7
.
Na koniec obliczmy wynik:
2
7
=
128
2
7
=128.
Ostateczny wynik to 128.
Aby obliczyć to wyrażenie, użyjemy zasad potęgowania i kolejności działań matematycznych.
Po pierwsze, wykorzystamy własność potęgi o takiej samej podstawie i dodamy wykładniki:
2^4 * 2^5 = 2^(4+5) = 2^9
Teraz podzielimy przez 2:
2^9 / 2 = 2^(9-1) = 2^8
Teraz mnożymy przez 2^3:
2^8 * 2^3 = 2^(8+3) = 2^11
Ostatecznie wynik to 2^11, czyli 2048.