x⁵ - 4x⁴ + 3x³ + 2x² - x - √5 = x = -√2
Prosze o rozwiązanie.
(-√2)⁵ - 4*(-√2)⁴ + 3*(-√2)³ + 2*(-√2)² - (-√2) -√5 =
= (-√2)⁴*(-√2) - 4*2² + 3*(-√2)²*(-√2) + 2*2 + √2 -√5 =
= 2²*(-√2) - 16 + 3*2*(-√2) + 4 +√2 - √5 =
= - 4√2 -16 - 6√2 +4 + √2 - √5 =
= - 9√2 - 12 - √5
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
x⁵ - 4x⁴ + 3x³ + 2x² - x - √5 = x = -√2
(-√2)⁵ - 4*(-√2)⁴ + 3*(-√2)³ + 2*(-√2)² - (-√2) -√5 =
= (-√2)⁴*(-√2) - 4*2² + 3*(-√2)²*(-√2) + 2*2 + √2 -√5 =
= 2²*(-√2) - 16 + 3*2*(-√2) + 4 +√2 - √5 =
= - 4√2 -16 - 6√2 +4 + √2 - √5 =
= - 9√2 - 12 - √5