Rozwiąż równania i sprawdż:
a) 0,4y - 2= -5
b) osiem dziewiątych y - jedna trzecia = 4
c) trzy ósme - 0,25y = 2 i jedna czwarta
d)5x -n(3+x)= 2x - 1
e) 4(x + 5) - 3 (2-x)=28
f)6(x-4)=6
g)8(3x-5)=8
h)8(12x-1)+7(5-10x)=79
i)3(x-5)=0
j)3(x+2)=x+16
k)3(x-5)=6
l)18(3x-5)=18
m)3(2x+1)-4x=7(x+4)
n)23-(8+x)=8
o)2x-(x-3)=2x-10
p)3x-(8-x)=2+3x
r)3x-(7=x)=3x
s)x=(x-4)=x=7
t)23+5x=23
w)7x-(x+3)=21-(x-3)
x)9+(2x-12)=9
z)-5x=2,5
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
0,4y - 2= -5
0,4y=-5+2
0,4y=-3
y=-7,5
spr:
0,4*(-7,5)-2=-5
-3-2=-5
-5=-5
L=P
b)
osiem dziewiątych y - jedna trzecia = 4
⁸/₉y=4+⅓
⁸/₉y=4⅓
y=4⅞
spr:
⁸/₉*4⅞-⅓=4
4⅓-⅓=4
4=4
L=P
c)
trzy ósme - 0,25y = 2 i jedna czwarta
-0,25y=2¼-⅜
-0,25y=1⅞
y=-7,5
spr:
⅜-0,25*(-7,5)=2¼
⅜+1⅞=2¼
2¼=2¼
L=P
d)
5x -(3+x)= 2x - 1
5x-3-x=2x-1
5x-x-2x=-1+3
2x=2
x=1
spr:
5*1-(3+1)=2*1-1
5-4=2-1
1=1
e)
4(x + 5) - 3 (2-x)=28
4x+20-6+3x=28
4x+3x=28-20+6
7x=14
x=2
spr:
4(2+5)-3(2-2)=28
8+20-6+6=28
28=28
L=P
f)
6(x-4)=6
6x-24=6
6x=6+24
6x=30
x=5
spr:
6(5-4)=6
30-24=6
6=6
L=P
g)
8(3x-5)=8
24x-40=8
24x=8+40
24x=48
x=2
spr:
8(3*2-5)=8
8(6-5)=8
48-40=8
8=8
L=P
h)
8(12x-1)+7(5-10x)=79
96x-8+35-70x=79
96x-70x=79+8-35
26x=52
x=2
spr:
8(12*2-1)+7(5-10*2)=79
8(24-1)+7(5-20)=79
192-8+35-140=79
79=79
L=P
i)
3(x-5)=0
3x-15=0
3x=15
x=5
spr:
3(5-5)=0
15-15=0
0=0
L=P
j)
3(x+2)=x+16
3x+6=x+16
3x-x=16-6
2x=10
x=5
spr:
3(5+2)=5+16
15+6=21
21=21
L=P
k)
3(x-5)=6
3x-15=6
3x=6+15
3x=21
x=7
spr:
3(7-5)=6
21-15=6
6=6
L=P
l)
18(3x-5)=18
54x-90=18
54x=18+90
54x=108
x=2
spr:
18(3*2-5)=18
18(6-5)=18
108-90=18
18=18
L=P
m)
3(2x+1)-4x=7(x+4)
6x+3-4x=7x+28
6x-4x-7x=28-3
-5x=25
x=-5
spr:
3(2*(-5)+1))-4*(-5)=7((-5)+4))
3(-10+1)+20=-35+28
-30+3+20=-7
-7=-7
L=P
n)
23-(8+x)=8
23-8-x=8
-x=8-23+8
-x=-7
x=7
spr:
23-(8+7)=8
23-8-7=8
8=8
L=P
o)
2x-(x-3)=2x-10
2x-x+3=2x-10
2x-x-2x=-10-3
-x=-13
x=13
spr:
2*13-(13-3)=2*13-10
26-13+3=26-10
16=16
L=P
p)
3x-(8-x)=2+3x
3x-8+x=2+3x
3x+x-3x=2+8
x=10
spr:
3*10-(8-10)=2+3*10
30-8+10=2+30
32=32
L=P
r)
3x-(7+x)=3x
3x-7-x=3x
3x-x-3x=7
-x=7
x=-7
spr:
3*(-7)-(7-7)=3*(-7)
-21-7+7=-21
-21=-21
L=P
s)
x+(x-4)=x+7
x+x-4=x+7
x+x-x=7+4
x=11
spr:
11+(11-4)=11+7
11+11-4=18
18=18
L=P
t)
23+5x=23
5x=23-23
5x=0
x=0
spr:
23+5*0=23
23+0=23
23=23
L=P
w)
7x-(x+3)=21-(x-3)
7x-x-3=21-x+3
7x-x+x=21+3+3
7x=27
x=3⁶/₇
spr:
7*3⁶/₇-(3⁶/₇+3)=21-(3⁶/₇-3)
27-3⁶/₇-3=21-3⁶/₇+3
20¹/₇=20¹/₇
L=P
x)
9+(2x-12)=9
9+2x-12=9
2x=9-9+12
2x=12
x=6
spr:
9+(2*6-12)=9
9+(12-12)=9
9+12-12=9
9=9
L=P
z)
-5x=2,5
x=-0,5
spr:
-5*(-0,5)=2,5
2,5=2,5