Rozwiąż 3 równania
a) x³-5x-4=0
b)x³-3x+2=0
c)x⁴-7x²+6x=0
Wskazówka: w podpunkcie a) zapisz -5x jako -x-4x
Pozdrawiam i z góry dzięki za rozwiązania :)
Pozdrawiam
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
x³ - 5x - 4 = 0
x³ - x - 4x - 4 = 0
x·(x² - 1) - 4·(x + 1) = 0
x·(x - 1)(x + 1) - 4·(x + 1) = 0
(x + 1)[x·(x - 1) - 4] = 0
(x + 1)(x² - x - 4) = 0
x + 1 = 0 ∨ x² - x - 4 = 0
x + 1 = 0
x = - 1
x² - x - 4 = 0
Odp.![x = \frac{1-\sqrt{17}}{2} \ lub \ x = - 1 \ lub \ x = \frac{1+\sqrt{17}}{2} x = \frac{1-\sqrt{17}}{2} \ lub \ x = - 1 \ lub \ x = \frac{1+\sqrt{17}}{2}](https://tex.z-dn.net/?f=x+%3D+%5Cfrac%7B1-%5Csqrt%7B17%7D%7D%7B2%7D+%5C+lub+%5C+x+%3D+-+1+%5C+lub+%5C+x+%3D+%5Cfrac%7B1%2B%5Csqrt%7B17%7D%7D%7B2%7D)
b)
x³ - 3x + 2 = 0
x³ - x - 2x + 2 = 0
x·(x² - 1) - 2·(x - 1) = 0
x·(x - 1)(x + 1) - 2·(x - 1) = 0
(x - 1)[x·(x + 1) - 2] = 0
(x - 1)(x² + x - 2) = 0
x - 1 = 0 ∨ x² + x - 2 = 0
x - 1 = 0
x = 1
x² + x - 2 = 0
Δ = 1² - 4 · 1 · (- 2) = 1 + 8 = 9; √Δ = 3
x₁ = ⁻¹ ⁻ ³/₂·₁ = ⁻⁴/₂ = - 2
x₂ = ⁻¹ ⁺ ³/₂·₁ = ²/₂ = 1
Odp. x = - 2 lub x = 1
c)
x⁴ - 7x² + 6x = 0
x·(x³ - 7x + 6) = 0
x·(x³ - x - 6x + 6) = 0
x·[x·(x² - 1) - 6·(x - 1)] = 0
x·[x·(x - 1)(x + 1) - 6·(x - 1)] = 0
x·{(x - 1)[x·(x + 1) - 6]} = 0
x·(x - 1)(x² + x - 6) = 0
x = 0 ∨ x - 1 = 0 ∨ x² + x - 6 = 0
x = 0
x - 1 = 0
x = 1
x² + x - 6 = 0
Δ = 1² - 4 · 1 · (- 6) = 1 + 24 = 25; √Δ = 5
x₁ = ⁻¹⁻⁵/₂·₁ = ⁻⁶/₂ = - 3
x₂ = ⁻¹⁺⁵/₂·₁ = ⁴/₂ = 2
Odp. x = - 3 lub x = 0 lub x = 1 lub x = 2