" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) a(b-3) +c (3-b) = a (b-3) -c(b-3) = (b-3)(a-c)
b) a²+a+ab+b = a(a +1) + b(a +1) = (a+1)(a+b)
c) a²+2a+1 = (a+1)²
d) a²+3a+2 = a² + a + 2a +2 = a(a + 1) + 2 (a + 1) = (a + 1)(a + 2)
Udowodnij, .że wartość liczbowa poniżeszego wyrażenia jest taka sama dla każdej z liczby x.
(5x-1)-(3x+2)-[1-(1-x)-(-x+2)]
5x - 1 - 3x - 2 - [-x + x -2] =
2x -3 +2 = 2x -1
2x-1 = 0
2x = 1/:2
x= 1/2