proszę o zrobienie ćwiczenia 9 z załącznika, dałem tez przykład dla pomocy
daje naj
a)
b)
=
c)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)![\frac{2}{x-4} -\frac{x+5}{-(x-4)}=\frac{2}{x-4}+\frac{x+5}{x-4}=\frac{2x+10}{x-4} \frac{2}{x-4} -\frac{x+5}{-(x-4)}=\frac{2}{x-4}+\frac{x+5}{x-4}=\frac{2x+10}{x-4}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B2%7D%7Bx-4%7D+-%5Cfrac%7Bx%2B5%7D%7B-%28x-4%29%7D%3D%5Cfrac%7B2%7D%7Bx-4%7D%2B%5Cfrac%7Bx%2B5%7D%7Bx-4%7D%3D%5Cfrac%7B2x%2B10%7D%7Bx-4%7D)
b)![\frac{5}{(x-3)(x+3)}-\frac{3x*(x-3)}{(x+3)(x-3)}+\frac{(x-3)(x+3)}{(x-3)(x+3)}=</p> <p>\frac{5-3x*(x-3)+x^{2}-3^{2}}{x^{2}-3^{2}}</p> <p>=\frac{5-3x^{2}+9x+x^{2}-9}{x^{2}-9} \frac{5}{(x-3)(x+3)}-\frac{3x*(x-3)}{(x+3)(x-3)}+\frac{(x-3)(x+3)}{(x-3)(x+3)}=</p> <p>\frac{5-3x*(x-3)+x^{2}-3^{2}}{x^{2}-3^{2}}</p> <p>=\frac{5-3x^{2}+9x+x^{2}-9}{x^{2}-9}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B5%7D%7B%28x-3%29%28x%2B3%29%7D-%5Cfrac%7B3x%2A%28x-3%29%7D%7B%28x%2B3%29%28x-3%29%7D%2B%5Cfrac%7B%28x-3%29%28x%2B3%29%7D%7B%28x-3%29%28x%2B3%29%7D%3D%3C%2Fp%3E%0A%3Cp%3E%5Cfrac%7B5-3x%2A%28x-3%29%2Bx%5E%7B2%7D-3%5E%7B2%7D%7D%7Bx%5E%7B2%7D-3%5E%7B2%7D%7D%3C%2Fp%3E%0A%3Cp%3E%3D%5Cfrac%7B5-3x%5E%7B2%7D%2B9x%2Bx%5E%7B2%7D-9%7D%7Bx%5E%7B2%7D-9%7D)
=![\frac{-2x^{2}+9x-4}{x^{2}-9}} \frac{-2x^{2}+9x-4}{x^{2}-9}}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B-2x%5E%7B2%7D%2B9x-4%7D%7Bx%5E%7B2%7D-9%7D%7D)
c)![\frac{7*(x+2)}{2(x-2)(x+2)}-\frac{2*3(x-2)}{2(x+2)(x-2)}+\frac{2*12}{2(x-2)(x+2)}+\frac{2x(x^{2}-4)}{2(x^{2}-4)} \frac{7*(x+2)}{2(x-2)(x+2)}-\frac{2*3(x-2)}{2(x+2)(x-2)}+\frac{2*12}{2(x-2)(x+2)}+\frac{2x(x^{2}-4)}{2(x^{2}-4)}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B7%2A%28x%2B2%29%7D%7B2%28x-2%29%28x%2B2%29%7D-%5Cfrac%7B2%2A3%28x-2%29%7D%7B2%28x%2B2%29%28x-2%29%7D%2B%5Cfrac%7B2%2A12%7D%7B2%28x-2%29%28x%2B2%29%7D%2B%5Cfrac%7B2x%28x%5E%7B2%7D-4%29%7D%7B2%28x%5E%7B2%7D-4%29%7D)
=![\frac{7x+14-6x+12+24+2x^{3}-8x}{2x^{2}-8}} \frac{7x+14-6x+12+24+2x^{3}-8x}{2x^{2}-8}}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B7x%2B14-6x%2B12%2B24%2B2x%5E%7B3%7D-8x%7D%7B2x%5E%7B2%7D-8%7D%7D)
=![\frac{2x^{3}-7x+50}{2x^{2}-8} \frac{2x^{3}-7x+50}{2x^{2}-8}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B2x%5E%7B3%7D-7x%2B50%7D%7B2x%5E%7B2%7D-8%7D)