S - długość przejechanej drogiv - prędkość średniav1 =79 km/hv2 = 43 km/h
0,5 S = v1*t1 -> t1 = 0,5 S : v1
0,5 S = v2*t2 -> t2 = 0,5 S : v2
S = v*t = v*(t1 + t2)S = v*[ 0,5 S : v1 + 0,5 S : v2]v = S : [ 0,5 S/v1 + 0,5S/v2]v = 1/ [0,5 (1/v1 + 1/v2)]v = 2 / [ (v1 +v2)/(v1*v2)]v = [2*v1*v2]/[v1 + v2]
v=[2*79*43]/[79+43]=6794/122≈55,69
A więc V średnia wynosiła 55,69 km/h
dane:
s1 = s/2
v1 = 79 km/h
s2 = s/2
v2 = 43 km/h
szukane:
vśr = ?
vśr = s/t
t = s/v
t1 = s1/v1 = s/2 : 79km/h = s/158 [h]
t2 = s2/v2 = s/2 : 43km/h = s/86 [h]
t = s/158 + s/86 = 86s/13588 + 158s/13588 = 244s/13588 = 0,0179s [h]
vśr = s/0,0179s ≈ 55,8659 km/h
vśr ≈ 55,866 km/h
================
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
S - długość przejechanej drogi
v - prędkość średnia
v1 =79 km/h
v2 = 43 km/h
0,5 S = v1*t1 -> t1 = 0,5 S : v1
0,5 S = v2*t2 -> t2 = 0,5 S : v2
S = v*t = v*(t1 + t2)
S = v*[ 0,5 S : v1 + 0,5 S : v2]
v = S : [ 0,5 S/v1 + 0,5S/v2]
v = 1/ [0,5 (1/v1 + 1/v2)]
v = 2 / [ (v1 +v2)/(v1*v2)]
v = [2*v1*v2]/[v1 + v2]
v=[2*79*43]/[79+43]=6794/122≈55,69
A więc V średnia wynosiła 55,69 km/h
dane:
s1 = s/2
v1 = 79 km/h
s2 = s/2
v2 = 43 km/h
szukane:
vśr = ?
vśr = s/t
t = s/v
t1 = s1/v1 = s/2 : 79km/h = s/158 [h]
t2 = s2/v2 = s/2 : 43km/h = s/86 [h]
t = s/158 + s/86 = 86s/13588 + 158s/13588 = 244s/13588 = 0,0179s [h]
vśr = s/0,0179s ≈ 55,8659 km/h
vśr ≈ 55,866 km/h
================