Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć funkcję g(x) = f(1-x) oraz g(x) = -f(x+2)
g(x) = f (1 - x) = f [ -(x - 1) ]
czyli rysujesz wykres funkcji f (x) przesuniety o 1 jednostkę w prawo a nastepnie znajdujesz symetrie otrzymanego wykresu wzgledem osi OY
g(x) = - f(x + 2)
czyli rysujesz wykres funkcji f(x), przesuwasz go o 2 jednostki w lewo a natsepnei szukasz obrazu względem osi OX
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
g(x) = f (1 - x) = f [ -(x - 1) ]
czyli rysujesz wykres funkcji f (x) przesuniety o 1 jednostkę w prawo a nastepnie znajdujesz symetrie otrzymanego wykresu wzgledem osi OY
g(x) = - f(x + 2)
czyli rysujesz wykres funkcji f(x), przesuwasz go o 2 jednostki w lewo a natsepnei szukasz obrazu względem osi OX