" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
4x + 6 ≥ 2x / -4x
6 ≥ - 2x / ÷ (-2)
- 3 ≤ x
b) 2x - (2+3)2 ≤ 2
2x - 10 ≤ 2 /+10
2x ≤ 12 /÷2
x ≤ 6
a) x + 4= 4 / -4
x= 0
x - 4 = 5 / +4
x = 9
b) 2x + 3y = 3 / -2x
3y = 3 - 2x / ÷3
y = 1 - ⅔x
2x + 3y = 3 /-3y
2x= 3 - 3y /÷2
x= 1½ - 1½ y
x(2+1) + 3(x+4)=2
3x + 3x + 12 = 2 / -12
9x = - 12 / ÷ 9
x = - 1 ³₉
2x-x ≥ ½ -3
x ≥ -2½
1b) 2x - (2+3)2 ≤ 2
2x-(4+9) ≤ 2
2x-4-9 ≤ 2
2x ≤ 2+4+9
2x ≤ 15 /: 2
x ≤ 7½
2. a) x+4=4
x=0
x-4=5
x=9
b) to ma być równanie czy co? jak tak to napisz i mi wyjaśnij co to jest bo troche nie kumam a to drugie to będzie tak chyba :
x(2+1)+3(x+4)=2
2x+x+3x+12=2
6x=10 /:6
x=0,6
jak coś będzie źle to napisz bo jak dla mnie to to troche niejasno napisane.
pozdro :)