Oblicz wartości liczbowe wyrażeń dla podanych wartości zmiennych a) 7(x^2-3x-2) -3(x^2-6x+1) dla x= -0,2 b)x(3xy-y)-y(x^2-xy+x) dla x=-1 y=1/5 ^2 do potęgi 2 proszę potrzebne na dziś
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)![7(0,2^{2}-3*0,2-2)-3(0,2^{2}-6*0,2+1)=\\7(0,04-0,6-2)-3(0,04-1,2+1)=\\0,28-4,2-2-0,12-3,6+3=6,64 7(0,2^{2}-3*0,2-2)-3(0,2^{2}-6*0,2+1)=\\7(0,04-0,6-2)-3(0,04-1,2+1)=\\0,28-4,2-2-0,12-3,6+3=6,64](https://tex.z-dn.net/?f=7%280%2C2%5E%7B2%7D-3%2A0%2C2-2%29-3%280%2C2%5E%7B2%7D-6%2A0%2C2%2B1%29%3D%5C%5C7%280%2C04-0%2C6-2%29-3%280%2C04-1%2C2%2B1%29%3D%5C%5C0%2C28-4%2C2-2-0%2C12-3%2C6%2B3%3D6%2C64)
b)![-1(3*(-1)*\frac{1}{25}-(-1))-\frac{1}{25}(1^{2}-(-1)*\frac{1}{25}+(-1))=\\ -1(\frac{3}{25}+1)-\frac{1}{25}(1+\frac{1}{25}-1)=\\ -\frac{28}{25}-\frac{1}{225}= -1(3*(-1)*\frac{1}{25}-(-1))-\frac{1}{25}(1^{2}-(-1)*\frac{1}{25}+(-1))=\\ -1(\frac{3}{25}+1)-\frac{1}{25}(1+\frac{1}{25}-1)=\\ -\frac{28}{25}-\frac{1}{225}=](https://tex.z-dn.net/?f=-1%283%2A%28-1%29%2A%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D-%28-1%29%29-%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D%281%5E%7B2%7D-%28-1%29%2A%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D%2B%28-1%29%29%3D%5C%5C+-1%28%5Cfrac%7B3%7D%7B25%7D%2B1%29-%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D%281%2B%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D-1%29%3D%5C%5C+-%5Cfrac%7B28%7D%7B25%7D-%5Cfrac%7B1%7D%7B225%7D%3D)
No a reszte dokończ sam.
Powodzenia :)
a jeszcze jedno
powstał z mnożenia![\frac{1}{5}*\frac{1}{5}=\frac{1}{25} \frac{1}{5}*\frac{1}{5}=\frac{1}{25}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%7D%7B5%7D%2A%5Cfrac%7B1%7D%7B5%7D%3D%5Cfrac%7B1%7D%7B25%7D)