Oblicz wartośc wyrażenia 3x-2y+xy dla a)x=3 y=-2 b)x=-1/3 y=1/4 c)x=-0,2 y=-1,6
3x-2y+xy
a) 3*3-2*(-2)+3*(-2)= 9-(-4)+(-6)=9+4-6=7
b) 3*(-1/3)-2*1/4+(-1/3)*1/4=-1+(-1/2)+(-1/12)= -1-1/2-1/12=-12/12-6/12-1/12= -19/12= -1 i 7/12
c)3*(-0,2)-2*(-1,6)+(-0,2)*(-1,6)= -0,6+3,2+0,32=2,92
3x-2y+xy =
a) dla x = 3, y = -2
3x-2y+xy = 3*3-2*(-2)+3*(-2) = 9+4-6 = 7
b)
dla x = -1/3, y = 1/4
3x-2y+xy = 3*(-1/3x) - 2(1/4) + (-1/3)(1/4) = -1 - ½ - ¹/₁₂ = -1 - ⁶/₁₂ - ¹/₁₂ = -1⁷/₁₂
c)
dla x = -0,2, y = -1,6
3x-2y+xy = 3*(-0,2) - 2*(-1,6) + (-0,2)(-1,6) = -0,6 + 3,2 + 0,32 = 3,52 - 0,6 = 2,92
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
3x-2y+xy
a) 3*3-2*(-2)+3*(-2)= 9-(-4)+(-6)=9+4-6=7
b) 3*(-1/3)-2*1/4+(-1/3)*1/4=-1+(-1/2)+(-1/12)= -1-1/2-1/12=-12/12-6/12-1/12= -19/12= -1 i 7/12
c)3*(-0,2)-2*(-1,6)+(-0,2)*(-1,6)= -0,6+3,2+0,32=2,92
3x-2y+xy =
a) dla x = 3, y = -2
3x-2y+xy = 3*3-2*(-2)+3*(-2) = 9+4-6 = 7
b)
dla x = -1/3, y = 1/4
3x-2y+xy = 3*(-1/3x) - 2(1/4) + (-1/3)(1/4) = -1 - ½ - ¹/₁₂ = -1 - ⁶/₁₂ - ¹/₁₂ = -1⁷/₁₂
c)
dla x = -0,2, y = -1,6
3x-2y+xy = 3*(-0,2) - 2*(-1,6) + (-0,2)(-1,6) = -0,6 + 3,2 + 0,32 = 3,52 - 0,6 = 2,92