Zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartość wyrażenia:
a)2x-6y+6x-2y= dla x=5 i y= (-2)
b)2a-3b+8a-2b= dla a = 1/2 i b= (-2)
c)3x²-2y²-6x²-2y²= dla= x=1 i y = (-1)
d)3x²-2x+1+x-4x²-2= dla x=(-2)
Bardzo proszę o szybką pomoc ! ;D
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) 2x-6y+6x-2y=8x-8y=8*5-8*(-2)=40+16=56
b) 2a-3b+8a-2b=10a-5b=10*1/2-5*(-2)=5+10=15
c) 3x²-2y²-6x²-2y²=-3x²-4y²=3*1²-4*(-1)²=3+4=7
d) 3x²-2x+1+x-4x²-2=-x²-x+1=(-2)²-(-2)+1=4+2+1=7
a) 2x-6y+6x-2y=8x-8y=8*5-8*(-2)=40+16=56
b) 2a-3b+8a-2b=10a-5b=10*1/2-5*(-2)=5+10=15
c) 3x²-2y²-6x²-2y²=-3x²-4y²=3*1²-4*(-1)²=3+4=7
d) 3x²-2x+1+x-4x²-2=-x²-x+1=(-2)²-(-2)+1=4+2+1=7